BLOG: Aftrap van de EuroPride is een feit

MaydayartikelIk vinkte de dagen af op mijn kalender: al ongeveer een jaar kijk ik uit naar het feest dat de EuroPride mag heten. Dit jaar viert namelijk niet alleen Nederland vanaf 23 juli t/m 7 augustus de Gay Pride, heel Europa (en natuurlijk de héle wereld) mag meegenieten! Met een spetterende aftrap is het officieel een feit: de EuroPride 2016 in Amsterdam is begonnen.

De festiviteiten begonnen zaterdagmiddag (Roze Zaterdag) in het Vondelpark met onder andere optredens van Jennie Lena, Anita Meyer en O’G3Ne. Een bijzonder hoogtepunt van deze middag was de bruiloft van Lucien Spee (CEO bij Stichting Amsterdam Gay Pride) en zijn vriend Viktor. Want wat is er als homoseksuele ‘directeur’ van de Pride nou mooier dan te kunnen trouwen op de kick-off van de EuroPride?

Tegen het begin van de avond trok de menigte in een enorme stoet richting de Dam. Dat deze zogeheten PrideWalk een succes was bleek: mensen van alle rassen, soorten, kleuren en geloofsovertuigingen maakten van de binnenstad een prachtige regenboog!

SharonArtikelTerwijl de Dam in Amsterdam voller en voller begon te raken, werd het publiek getrakteerd op heerlijke optredens van onder andere Sharon Doorson, Tara McDonald en Anita Doth. Naast alle feestvreugde, had de avond ook een meer serieuze noot: zo brachten onder andere Frits Huffnagel, Hans Verhoeven, Simone Guggenheim en Irene Hemelaar prachtige speeches.

Irene Hemelaar (Stichting AGP) deelt in eerste instantie een memorabel moment van ruim twintig jaar geleden met het publiek, zij vervolgt door te stellen: ”Nu – tweeëntwintig jaar later –  is er in Nederland praktisch volledige juridische gelijkheid en kunnen mensen hier ruim vijftien jaar trouwen als paren van hetzelfde geslacht. Tweeëntwintig jaar later zien we echter ook verharding, vertrutting en meer heteronormativiteit. En hoewel onderzoek uitwijst dat het steeds beter gaat met de sociale acceptatie van LHBTI’s in Nederland, hebben velen van ons individuele ervaringen die hier niet mee stroken. En kijk eens wereldwijd: van de ruim 7 miljard mensen die de wereldbevolking telt, leven bijna 2,9 miljard mensen in landen waar tradities, religies en waarden boven mensenrechten worden gesteld. LHBTI zijn leidt tot lijfstraf of gevangenisstraf in bijna tachtig landen. In twaalf landen wordt de doodstraf toegepast als je homoseksueel bent”. Ook refereert Hemelaar naar de vele aanslagen die de wereld momenteel kent: ”En dan zijn er nog die gestoorden. Die al dan niet uit naam van een religie angst zaaien door aanslagen te plegen op onze vrijheid. ‘Ben je niet bang?’, een vraag die mij veel is gesteld de afgelopen tijd. Het is anders… Maar kijk toch eens: niets kan mij weerhouden, niets kan jullie weerhouden de vrijheid te vieren danwel te bevechten! Niets heeft jullie weerhouden om hier te zijn! Voor jezelf, om solidariteit te tonen met je vriend, je vriendin, je ouders of met je kind!”.

IreneArtikelTot onze grote teleurstelling (en verbazing) kondigde Hemelaar eveneens publiekelijk haar afscheid bij Stichting AGP aan: ”Bijna acht jaar geleden ben ik toegetreden tot de organisatie van de Amsterdam Gay Pride. In die tijd zijn we van een voornamelijk homomannenfeest gegroeid tot een inhoudelijk feestelijk – en vooral inclusief LHBTI-festival – met 300 community based events […] Ik heb deze jaren op vele plekken mogen spreken over gelijke rechten, over mensenrechten. Ik wil jullie vragen mij één ding te beloven: willen jullie mij beloven dat wanneer ik aan het eind van het jaar mijn functie bij de Amsterdam Gay Pride neerleg om ruimte te maken voor een nieuwe generatie activisten, dat we als community en als alliantiepartners waken dat de diversiteit van Pride niet alleen behouden blijft maar groeit! Want iedereen heeft het recht te zijn wie hij/zij is en te houden van wie hij/zij wil!”.

Het feestgedruis wordt na de speeches voorzien van een heerlijke mengeling van muziekstijlen waaronder DJ Don Diablo, Emmaly Brown en Gregor Salto. En… hoe kan het ook anders, de avond wordt stijlvol afgesloten met fantastisch vuurwerk! En dat allemaal in het hart van onze hoofdstad: op de Dam. EuroPride, wij zijn er helemaal klaar voor!

Gisteren het feestje gemist? Geen probleem! De komende twee weken staan geheel in het teken van de EuroPride! Voor meer informatie of foto’s volg je ons gewoon op Facebook, Instagram óf Twitter! Check, check, dubbelcheck!

Deel op Google Plus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *