Openingsreceptie Amsterdam Gay Pride 2014

Vanavond vond, in het hartje van Amsterdam, de grandioze opening plaats van de Amsterdam Gay Pride 2014. De exclusieve openingsreceptie vond plaats in het Amsterdamse hotel ‘The Grand‘ aan de Oudezijds Voorburgwal. Vorig jaar wist de organisatie van Stichting AGP al een waanzinnige receptie te houden maar dit jaar overtreffen ze zichzelf opnieuw!

Lucien Spee, Stichting AGP

Lucien Spee, Stichting AGP

Het monumentale pand stroomt, rond een uurtje of 5, vol met vooraanstaande personen uit de LHBT-gemeenschap. Lucien Spee, één van de waardevolle en leidende krachten achter Stichting AGP, neemt als eerste het woord. ”Bij al het luisteren dat ik de afgelopen maanden heb gedaan zijn er twee opmerkingen die vaak terugkwamen. Eén is dat het allemaal wel erg duur wordt. Bij die opmerking kan ik mij aansluiten, alleen helaas aan de oorzaak daarvan kunnen wij weinig doen. De overheid heeft de Amsterdam Gay Pride geclassificeerd als grootschalig en risicovol evenement, daar ben ik het overigens niet helemaal mee eens.  De bijbehorende veiligheidseisen worden ons opgelegd en daar moeten wij aan voldoen. Om tot een kostenverlaging te komen zal dan ook een politieke discussie op gang moeten komen in de gemeenteraad. Een tweede opmerking die vaak gemaakt word is dat het allemaal te commercieel wordt. Met deze opmerking heb ik iets meer moeite. Omdat juist commercie de manier is om de oplopende kosten te dekken en zolang er geen hogere subsidies worden gegeven is dit sowieso nodig om een Gay Pride mogelijk te maken”, aldus Spee.

Velen sprekers volgen Spee. Zo zijn Frits Huffnagel en ambassadeurs Siep de Haan en Sjeazy Pearl aan het woord. Een opvallende spreker is de grande dame van de Nederlandse entertainment Liesbeth List, die vertelt over haar relatie met de homogemeenschap. Zij vertelt een verhaal over haar dierbare moeder, die haar vroeg of zij alleen maar met homo’s omging na de breuk met haar ex-partner. List sluit haar speech af met het voorlezen van de tekst van haar eigen lied ‘Heb het leven lief‘, tevens haar eigen levensmotto.

Irene Hemelaar, Stichting AGP

Irene Hemelaar, Stichting AGP

Irene Hemelaar sluit vol trots en emotie de rij van sprekers af. ”Het thema van dit jaar is, zoals jullie waarschijnlijk al weten, ‘Listen‘. Een thema van hoop, luisteren naar jezelf maar vooral ook luisteren naar anderen zodat er wederzijds begrip ontstaat. Met al het onbegrip in de wereld, in Gaza, Syrië en Oekraïne, dat zoveel slachtoffers eist, leidt dit thema bij ons bijna tot wanhoop, ongeacht wie er gelijk heeft. Wij koesteren de diepe wens dat er meer bereidheid zou zijn om te luisteren in deze wereld. Bij de afschuwelijke ramp met vlucht MH17 zijn er slachtoffers gevallen in een conflict waar ze helemaal geen onderdeel van uitmaakten. Wij zijn bij de Amsterdam Gay Pride zeer geraakt door dit nieuws en het maakt ons dan ook erg verdrietig. Binnen de LHBT-gemeenschap betreuren velen het verlies van dierbaren, vrienden en collega’s die een belangrijke rol speelden in de bestrijding van HIV/AIDS. Lieve vrienden van het AIDS-fonds, Human Rights Watch, D66 en alle anderen die aanwezig zijn die bekenden hebben verloren; wij wensen jullie sterkte toe!”, informeert Hemelaar zichtbaar geëmotioneerd. Zij vervolgt haar verhaal: ”Als Amsterdam Gay Pride besteden wij bij de botenparade op gepaste wijze en in samenspraak met het AIDS-fonds aandacht aan dit grote verlies. Hoe dat er precies uit zal gaan zien wordt later bekend”. 

Sjeazy Pearl, Lady Galore en Siep de Haan

Sjeazy Pearl, Lady Galore en Siep de Haan

Achteraf blikt Gossipgay terug op de avond en realiseren wij ons keer op keer weer waarom we met zovelen nog steeds aan de barricaden moeten staan. De Gay Pride gaat niet slechts om plezier en gekkigheid maar roept op tot tolerantie, respect en biedt de mogelijkheid slachtoffers wereldwijd te herdenken betreffende het eigen gevecht dat zij gevochten hebben. Wij denken aan al die mensen die strijd gevoerd hebben en die op verschrikkelijke manieren hebben verloren of op prachtige manieren hebben overwonnen. Gossipgay’s motto is altijd geweest: ‘Samen staan we sterk‘, en Stichting AGP toont op deze avond nog maar weer eens aan hoe sterk we met elkaar staan! Laten we dit dan ook samen vieren aankomende week.

Vanaf dit moment is de Amsterdam Gay Pride 2014 van start gegaan! Welke feesten, evenementen, tentoonstellingen of debatten zul jij gaan bezoeken?

Like ons ook op Facebook om op de hoogte te blijven van de laatste LHBT-nieuwtjes én natuurlijk om nog veel meer foto’s van de openingsreceptie te bekijken! 

Deel op Google Plus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *