Interview met Bianca del Rio

11778150_10153505462086410_766326651_nDragqueen Bianca Del Rio won het zesde seizoen van de populaire realityserie ‘RuPaul’s Drag Race’. Haar carrière ontplofte vervolgens wereldwijd waardoor deze humoristische queen binnen no time wereldwijde faam behaalde met haar beledigende, doch komische, grappen! Gisterenavond verbleef  de diva kortstondig in Amsterdam en trad zij op in Theater Amsterdam. Wij waren er natuurlijk bij en spraken één-op-één met deze geweldige ‘vrouw’!

Vlak aan de rand van het Amsterdamse IJ ligt het pracht theater ‘Theater Amsterdam‘, waar del Rio eenmalig haar (Nederlandse) fans zal verblijden met haar show ‘Rolodex of Hate‘. Op de derde verdieping van het gebouw hebben wij even ons ‘momentje’ met de dragqueen. Rustend op een bruine, lederen sofa worden we voorzien van een drankje en kijken we vol enthousiasme in de lichtblauwe ogen van del Rio!

Hoe is het om weer in Amsterdam te zijn?
Ik heb altijd een geweldige tijd in Amsterdam, het is mijn favoriete plaats in de wereld! Ik zeg het in elk interview maar mensen zeggen me telkens: ”Oh, dat zeg je vast in elke stad waar je verblijft!”. Maar ik lieg écht niet!

Wat maakt Amsterdam dan zo speciaal voor jou?
Weet je: ik weet het zelf eigenlijk niet eens… De meeste mensen denken direct dat het te maken heeft met de wiet, maar dat rook ik niet eens. Ik ben er overigens ook niet op tegen! Ik hou gewoon heel erg van de sfeer die deze stad heeft. De eerste keer dat ik in Amsterdam verbleef, was ik hier twee dagen. Toen bleek dat ik gezamenlijke vrienden deelde met de Nederlandse dragqueen Diva Mayday. Zij was één van die mensen die mij de stad heeft laten zien en we hebben het zo naar ons zin gehad! Ik voel me hier welkom, ontspannen en heb iedere keer weer ontzettend veel plezier!

”In Amsterdam voel ik me welkom, ontspannen en heb ik iedere keer weer ontzettend veel plezier!”

Mayday at the before- and afterparty

Mayday at the before- and afterparty

Inmiddels heb je een mooie vriendschap opgebouwd met Diva Mayday, nietwaar?
Ik HOU van Mayday! Nouja… ik moet vanwege politieke redenen wel vrienden met haar zijn – stop dat vóóral in het interview -. Haha, nee ze is écht wel geweldig en ze heeft mij de meest adembenemende plekken in Amsterdam laten zien!

Nadat jij het zesde seizoen van RuPaul’s Drag Race won, explodeerde jouw carierre wereldwijd! Vertel ons eens iets over de reis die je sindsdien hebt meegemaakt?
Het gaat geweldig. Ik probeer er op dezelfde manier naar te kijken zoals ik altijd heb gedaan: ik heb het geluk gehad al achttien jaar als draqueen te hebben mogen werken. Toen kreeg ik, op mijn 37e, de gouden kans om deel te nemen aan RuPaul’s Drag Race. De televisie is een krachtig middel en het heeft mijn leven veranderd. Ik ben dankbaar voor elk moment dat ik nu meemaak maar het is ook een soort test voor jezelf: ik doe precies wat ik al die tijd al heb gedaan, nu is het alleen op een grotere schaal en voor een groter publiek. Je moet eerlijk naar jezelf blijven en jezelf omringen met mensen die je goed kennen zodat je jezelf niet verliest in de hele droom.

Een soort test… Is dat een test waarvoor je momenteel denkt te slagen?
‘Oh please, I’m not curing cancer!’. Ik doe gewoon een dragshow… Of mijn publiek nu bestaat uit 1.000 mensen, zoals vanavond, of uit tien personen: je moet gewoon zo goed mogelijk een show neerzetten. En dat is iets waar ik van hou! Ik hou van het moment op het podium én ik hou van mijn werk. Ik  krijg er – op zoveel verschillende niveaus – veel voor terug.

Je bent natuurlijk bekend geworden mede dankzij de beledigende grappen die je maakt. Bedenk je die grappen ter plekke of is het veelal vooraf bedacht?
Dat varieert… Een deel van de show die ik vanavond zal laten zien [Rolodex of Hate] is gedeeltelijk vooraf bedacht. Dan hebben we het voornamelijk over de basis van mijn optreden. Het begin en het einde zijn meer freestyle momenten waar ik zoveel van hou! Meestal zijn de grootste grappen die ik heb de personen in het publiek zelf en hun reacties naar mij.

En gaat zo’n grap dan nooit mis?
Oh natuurlijk gaat het wel eens mis! Ik ben de eerste persoon om over mezelf te zeggen dat het mis is gegaan.

Maar wat doe je dan, op zo’n moment?
Je ploetert jezelf er gewoon doorheen. It’s like fucking a fat girl: ”you just do what you gotta do and you’ll finish soon”.

”It’s like fucking a fat girl: you just do what you gotta do and you’ll finish soon.”

…with your eyes closed?
Precies! En dan zeg je tegen je familie: ”Oh, ik heb met een meisje geneukt!”, als zij dan vervolgens vragen of je blij bent zeg je: ”Nee!”. Ik voel me nooit perfect of beter dan-, ik doe wat ik doe en dat is komedie. Ik ben natuurlijk zelf de grootste grap die er bestaat!

Sommige mensen zullen je leuk vinden, anderen zullen je haten?
Natuurlijk: en dat vind ik ook prima. Iedereen heeft het recht op zijn – of haar – eigen mening.

Wat is eigenlijk het meeste bizarre moment dat je ooit tijdens een optreden hebt meegemaakt?
Ik heb flink wat vreemde situaties meegemaakt de afgelopen jaren. Toch denk ik dat de meest bijzondere situatie tijdens een show was waar een specifiek koppel vooraan zat. Halverwege de show, nadat ik daadwerkelijk elke grap die mogelijk was had gemaakt én ik me zes keer had omgekleed, toonden ze geen enkele vorm van plezier. Dus ik keek naar ze en zei: ”Weet je wat… dit is erg ongemakkelijk voor mij want ik sta al die tijd al op het podium en jullie reageren niet eens!”. Vervolgens roep ik: ”ARE YOU FUCKING DEAF?!”, en zijn vrouw kijkt naar me en knikt bevestigend! Ik dacht echt: ”Oh, shit they’re deaf!”. Ik probeerde maar een beetje gebaren te maken wat het nóg ongemakkelijker maakte! Ik wist echt niet meer wat ik moest doen. Ik heb zelfs nog m’n excuses aangeboden maar ook dat mocht niet meer baten… Het is dat ene moment waarin ik dacht: ”I’m going to hell in a gasoline wig!”. Alsof ik dood zou gaan… Ik was he-le-maal klaar! Ik hou natuurlijk wel van dove mensen, maar ik was me er op dat moment niet van bewust.

Waarom zou je, als dove, eigenlijk naar een gesproken comedyshow gaan?
Haha, inderdaad! Waarom zou je gaan: het is niet alsof ik nu zo beeldschoon ben!

En je ben ook nog bezig met je eigen filmproject: Hurricane Bianca. Vertel ons daar eens iets over!
Klopt! Ik ben momenteel druk bezig met de opnamen. We hebben nu ongeveer negen dagen gefilmd in Dallas, Texas. Ik heb de opnamen even onderbroken voor mijn shows in Manchester én Amsterdam en vlieg morgen weer terug om het op te pakken. De hele film zal worden opgenomen in achttien dagen. Ik hoop de film te kunnen lanceren in 2016!

Wordt het een échte bioscoopfilm?
Ja, maar we beginnen wel eerst met een aantal filmfestivals. Hopelijk kunnen we ‘m daarna aanbieden aan distributeurs: het blijft een lastig proces met onafhankelijke filminitiatieven. We zijn eigenlijk al vijf jaar bezig met dit project. Time flies! Vlak voor RuPaul’s Drag Race ben ik begonnen met een crowdfunding-campagne, maar daar mocht ik tijdens de serie natuurlijk niet over praten. De mensen zijn allemaal zo lief en ondersteunend wat betreft deze film geweest. Morgen vlieg ik dus terug richting de Verenigde Staten om het laatste gedeelte op te nemen.

Wow, druk schema dus!
Ja, maar ik hou er van! Komop: ik mag écht niet klagen! Mensen vragen me altijd of ik moe ben waarop ik zeg: ”I’m not flying the f*cking plane!”.

”Als mensen vragen of ik moe ben, antwoord ik met: I’m not flying the fucking plane!”

Ach, die wallen onder je ogen zijn toch niet te zien met zulke lange wimpers…
Hahaha! Als je wallen hebt voeg je gewoon flinke wimpers toe, goddamnit!

Haha! Veel mensen vragen zich trouwens ook geregeld af hoe ‘gescript‘ RuPaul’s Drag Race nu eigenlijk is?
Niets van wat je in de show ziet is vooraf bedacht.

Mag je eigenlijk contact onderhouden met de andere kandidaten als je de set hebt verlaten?
Nee, je mag absoluut niet met elkaar afspreken. Iedereen zit in een aparte hotelkamer: je mag dus niet met elkaar praten zolang de camera’s uit staan.

En welke dragqueen werkte jou écht op je zenuwen?
Weet je wat grappig was: tijdens de opnamen werkte iedereen me op de zenuwen. Maar je moet je realiseren dat dit een situatie is waarin iedereen in quarantaine wordt gehouden… Als de emoties er dan uiteindelijk uitkomen, is het ook wel behoorlijk serieus. We filmden de afleveringen dagelijks, in tegenstelling tot hoe je het wekelijks op de televisie ziet. Het wordt, voor sommige mensen, dus echt wel intens. Hoewel sommige kandidaten zich er niet altijd goed doorheen slaan heb ik de geluk dat ik met een aantal van hen goede vrienden ben geworden! Nu begrijp ik pas waar zij destijds doorheen gingen. Nu vallen alle puzzelstukjes in elkaar.

Je leerde ze dus achteraf persoonlijker kennen?
Helemaal waar! Ik mocht van geluk spreken met de aanwezigheid van Courtney Act en Adore Delano. Zij zijn zó ontzettend getalenteerd, ik bedoel: een ieder van hun had kunnen winnen. Dat ik heb gewonnen betekende niet per se dat ik beter was – of dat zij minder waren -. We zijn allemaal vrienden van elkaar en respecteren elkaar ontzettend. Eigenlijk doen we ook allemaal totaal iets anders. Maar uiteindelijk bleek seizoen zes ook gewoon een briljante seizoen te zijn met zulke slimme en getalenteerde kandidaten! Het was geweldig! Zo nu en dan spreken we nog steeds wel met elkaar af.

Je vertelt dat iedereen had kunnen winnen… Uiteindelijk won jij én ging je met een hoofdprijs naar huis van niet minder dan 100.000 dollar!
Dat klopt! Maar na de aftrek van belastingen hou je weinig over. Ik moest in Amerika maar liefst 48.000 dollar afstaan aan de belasting! Free country, my ass!

BiancdTjeez! Dat is niet niks… Maar uiteindelijk hield je dus 52.000 dollar over. Wat heb je daarmee gedaan?
Ik heb daar nog niets van uitgegeven. Ik hoop in de toekomst een appartement te kunnen kopen. Op dit moment spaar ik het gewoon even allemaal op! Ik heb op dit weinig nodig: ik reis de afgelopen twee jaren rond de wereld. Ik hou me er wel weer mee bezig wanneer het me zo uitkomt. Ik verstop mijn geld net zoals een eekhoorn zijn nootjes verstopt!

Heel slim Bianca, heel slim! Even heel iets anders: wat voor een advies zou je aan onzekere homoseksuele jongens willen geven?
Ga op zoek naar dát wat werkt voor jou. Het interessante aan homoseksualiteit is dat het wat ‘overwhelming‘ kan zijn. Als mensen dan vervolgens een ander iets zien doen dat werkt, denken ze ook dat ze dat moeten gaan doen. Ik bedoel: komedie is niet voor iedereen weggelegd, hetzelfde geldt voor lipsyncing of dansen. Vind dát waar jij echt goed in bent. En wees – als homoseksuele man – altijd eerlijk naar jezelf. Ook voor mij is het een heel avontuur geweest maar ik kijk terug zonder spijt.

Kijk je zelf stiekem wel eens op het internet naar het commentaar dat anderen op jou leveren?
Comments don’t pay my bills! Waarom zou ik er dan naar kijken? Er zijn ook heel veel geweldige opmerkingen op het internet te vinden. Maar als ik uiteindelijk mijn leven basseer op de kritiek van anderen, verlies ik mezelf. Het fijne is dat ik al lang genoeg meega om te weten hoe het leven is zonder internet dus het beinvloed mij niet heel erg. Realiseer je dat het niet uitmaakt wat mensen zeggen – of typen -, ze durven het vaak toch niet eens recht in je gezicht te zeggen!

En tot slot: deze week vindt de Amsterdam Gay Pride plaats! Die kun je dus niet meemaken omdat je morgen alweer terug vliegt…
Ja, helaas vlieg ik alweer richting Amerika! Maar ik kom ook wel weer een keer terug!

Misschien volgend jaar, tijdens de EuroPride 2016 in Amsterdam?
Ik zou het geweldig vinden om daar een onderdeel van uit te mogen maken! Ik kom maar al te graag opdraven!

Bedankt lieve Bianca, voor jouw stralende persoonlijkheid en heerlijke grappen!
Thank you my love!

 

Deel op Google Plus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *