BLOG: Drag is zoveel meer dan alleen het opzetten van een pruik

Miss Patty Pam-Pam & Lady Galore

Miss Patty Pam-Pam & Lady Galore

Nadat ik enkele foto’s van RuPaul’s Drag Race-kandidaten op mijn Instagram gooide, reageerde iemand die ik ken met: ‘’Gadver, waarom zou een man zich als vrouw verkleden?’’. Ik kon niet geloven dat iemand uit mijn sociale netwerk, een dergelijk domme opmerking maakte. Toen ik er over na begon te denken realiseerde ik me dat het zijn van een dragqueen zoveel meer is dan slechts een man die zich als vrouw presenteert: als je het mij vraagt is het, los van de entertainment, namelijk een ware vorm van kunst!

No hard feelings

Ik kan het ze ook niet kwalijk nemen, de mensen die travestie slecht begrijpen. Zoveel is de dragscene namelijk ook weer niet aanwezig in het leven van de gemiddelde Nederlander. Wij LHBT-ers komen in clubs waar we omringd zijn door de meest extravagante drags, bekijken op OUTtv RuPaul’s Drag Race óf kennen wel iemand die zich zo nu en dan verkleedt… Wat dat betreft zijn wij bevoorrecht dat we deze diversiteit met zekere regelmaat mogen ervaren.

Zoveel meer dan slechts een pruik

Iedereen die bekend is met drag weet dat er meer bij komt kijken dan slechts het opdoen van een goed gekapte pruik. Elke travestiet heeft zo haar eigen talenten (sommige hebben er zelfs meerdere): zang, cabaret of performance art… Je kunt ’t zo gek niet bedenken! Het is dan ook niet voor niets dat een bar zoals de Amstel 54 volle zalen trekt wanneer er op de zondagavond weer een dragshow plaatsvindt.

Verwarrend

Het is misschien ook wel verwarrend met al die soorten en maten aan verschillende seksualiteiten en seksuele uitingen. Zo worden we de afgelopen jaren op televisie doodgegooid met informatieve programma’s over transgenders. Dit is natuurlijk een goed punt, maar tóch wordt er vaak gedacht dat dan ook maar elke travestiet eigenlijk – diep van binnen – een vrouw zou willen zijn. Een aanname die, als je het mij vraagt, heel ver van de realiteit ligt.

Mayday

Diva Mayday

De Nederlandse dragscene is waanzinnig

Ook in ons kleine landje zijn er behoorlijk wat drag queens die niet onder doen aan professionele acteurs, komedianten of zangers. We hebben het hier over grote persoonlijkheden, een enorme dosis talent en creativiteit waar je ‘u’ tegen zegt! En ook als je niet elke week aanwezig bent in de lokale gaybar zijn er nog genoeg evenementen waarop je kunt genieten van deze inspirerende ‘dames’: neem bijvoorbeeld het razend populaire Milkshake Festival!

En toch vangen zij veelal de klappen

Het raakt me ontzettend wanneer ik weer lees dat een (Nederlandse) travestiet te maken heeft gehad met intolerantie of discriminatie. Geloof het of niet: ook de Nederlandse drag queens hebben nog regelmatig te maken met verbaal-, of nog veel erger, fysiek geweld! En dat terwijl juist dit de mensen zijn die op straat meer zichtbaarheid creëren, de mensen die vooraan de barricade staan om op te komen voor zowel LHBT- als mensenrechten, dit zijn de mensen die vechten voor de vrijheid om te kunnen zijn wie je bent… Dit zijn de échte meiden met ballen (letterlijk)!

Je bent nooit te oud om te leren

Mocht jij nu ook iemand zijn die het nut of de gedachte achter drag queens (nog) niet zo goed begrijpt? Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn: een mens mag leren, een mens mag ontdekken! Nu heb jij net het geluk dat aankomende zaterdag een enorm Nederlands dragspektakel plaatsvindt in Paradiso onder de titel ‘Superball‘. Niet minder dan honderd drag queens (en drag kings) zullen hun talent tentoonstellen tijdens een onvergetelijk avondje uit! Laat je onderdompelen in de geweldige wereld van travestie en zie waarom juist de drag queens Amsterdam (en Nederland) zoveel mooier maken!

Snel nog even de laatste tickets scoren voor Superball in Paradiso (16 april 2016)? Dat kan, klik gewoon hier!

Deel op Google Plus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *