BLOG: Eurovisie Songfestival vaart onder valse vlag

Gossipgay_Daan copyAls klein kind had ik altijd al een fascinatie voor de regenboogvlag. Niet dat ik wist dat er een diepere betekenis achter het wapperende stukje stof zat hoor… Ik vond gewoon al die kleurtjes bij elkaar zo harmonieus en prachtig! En toen las ik vorige week ineens dat precies die liefdevolle vlag wordt ‘verboden’ tijdens het Eurovisie Songfestival onder het motto van ‘geen politieke statements’. Mijn nekharen gaan er recht van overeind staan…

Het nieuwe vlaggenprotocol dat de organisatie achter het liedjesfestijn heeft bedacht, houdt onder andere in dat er niet meer met de regenboogvlag gezwaaid mag worden als ‘politiek statement‘. Niet alle vlaggen worden overigens direct in de ban gedaan: alle nationale vlaggen van lidstaten van de Verenigde Naties – met een voorkeur voor de deelnemende landen – zijn dan wel weer meer dan welkom.

Ja, ik ben het met je eens: het is een ietwat vage regel! Het is namelijk zo dat de regenboogvlag wel getoond zou mogen worden wanneer deze geen politieke boodschap met zich meedraagt… Snap jij ’t nog, want ik ben het spoor even bijster!

Het is natuurlijk behoorlijk hypocriet van de organisatie om deze regel – hoe vaag dan ook – nu ‘ineens’ in te voeren. Waarschijnlijk voelen ze de hete adem van Rusland al in hun nek, aangezien het tonen van de homovlag op televisie een vorm van ‘homopropaganda‘ zou zijn in het land van Poetin. Toch snijden ze zichzelf ontzettend in de vingers: het zijn veelal de gays die zich enthousiast durven op te stellen tegenover het festival. En precies die groepering pakken ze nu (indirect) aan…

Het voelt voor mij een beetje alsof de Mc Donald’s tegen fastfoodjunkies zegt: ”Jullie zijn welkom in onze restaurants, maar we willen niet dat jullie hamburgers eten: dat brengt een slecht voorbeeld over aan onze andere klanten”. Het klinkt natuurlijk te ridicuul voor woorden, maar een andere vergelijking kan ik écht even niet bedenken!

Zoals je inmiddels wel hebt gelezen sta ik alles behalve achter de ingevoerde maatregel: op deze manier kun je de songteksten van menig Songfestivallied ook wel censureren… Als ergens politieke statements worden gemaakt is het wel in lyrics. En dan heb ik nog niet eens gesproken over de statements die worden gemaakt met het dragen van de meest bizarre (lees: belabberde) outfits! Kortom: met deze regel kun je misschien beter het hele Songfestival afblazen! Maar misschien gloort er hoop aan de horizon als onze eigen Douwe Bob gewoon een enorme regenboogvlag op zijn outfit zou laten borduren? Ik zeg: ”doen!”.

 

– UPDATE – Het vlaggenbeleid lijkt te zijn aangepast meldt het COC

Deel op Google Plus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *