BLOG: De leukste weetjes over zon, zee en strand!

Een heerlijk briesje waait langs me heen terwijl ik in de brandende zon aan een recreatieplas in Hoofddorp lig. Zo grauw en grijs als dat de wereld enkele maanden geleden nog leek, zo strak blauw is de lucht nu. Wat oogt de wereld toch anders, nu de zomer alweer bijna voor de deur staat. En wat is er nu fijner dan op een handdoek of kleedje, in het park of op het strand, de meest leuke weetjes over de zomer aan je vrienden te kunnen vertellen? Wij helpen je in ieder geval alvast een stukje op weg!

1. Bel je manicure en kapper maar alvast op voor een extra afspraakje. In de zomer groeien je haar en nagels namelijk sneller dan in de winter.

2. De gemiddelde temperatuur van het water aan de kust is in Augustus rondom de 20 .

3. Die verdomde zomertijd (het is altijd spannend of je mobiele telefoon de tijd zelfstandig aanpast, of dat je op totaal de verkeerde tijd op je afspraak verschijnt) is ooit bedacht om energie te besparen. Dankzij het verzetten van de klok naar de zomertijd is het in de avonden een uurtje langer licht… Juist: dat betekent dus ook een uurtje minder lang de lampen aan!

4. Niets leuker dan een lekkere stedentrip wanneer de zon schijnt. Wist je dat wanneer de zon in Parijs vol schijnt, de Eiffeltoren niet minder dan 15cm langer wordt! Hoe dat kan? Het ijzer van dit iconische bouwwerk zet uit wanneer het verhit wordt.

5. Wist je dat je één bolletje ijs in ongeveer 50 likjes op hebt? T’is dus niet zo moeilijk uit te rekenen hoeveel ‘likjes’ je nodig hebt voor de gangbare drie bolletjes…

6. Het meest gefotografeerde strand ter wereld ligt op La Digue, het op twee na grootste eiland van de Seychellen (ten noorden van Madagaskar). Dit unieke plekje staat bekend om de prachtige zandstranden en granietformaties.

7. Dacht je dat 30 in Nederland al warm was? De hoogst gemeten temperatuur op aarde was 57,7 . Deze meting werd gedaan op 13 september 1922 in Libië.

8. We love to drink Coca Cola in the summer! Maar wist je dat deze, inmiddels donkerbruine frisdrank, in eerste instantie groen was? Deze verfrissende drank werd uitgevonden door apotheker John Pemberton die cola zag als medicijn tegen vermoeidheid en hoofdpijn.

9. Wist je dat er nog best wat voor nodig is om een hittegolf te hebben? Er is in Nederland pas sprake van een hittegolf als de maximumtemperatuur in de Bilt vijf dagen lang elke dag 25 of hoger is. Maar dan ben je er nog niet: op zeker drie van de vijf dagen moet de temperatuur namelijk minimaal 30 zijn!

10. Stel je zou een stukje van de zon ‘uitknippen’ ter grote van een postzegel, zou je evenveel licht hebben als 1.500.000 kaarsen.

11. Lekker met je badlaken op het strand? Bedenk je maar eens dat er onder je handdoek ongeveer acht miljoen microscopische beestjes rondkrioelen.

12. Leuk die kinderzwembaden waar wij naartoe gaan, maar in Chili hebben ze pas écht een groot zwembad. Dit bad – vlakbij hoofdstad Santiago – is 1 kilometer lang, heeft een oppervlakte van 8 hectare, heeft een maximale diepte van 35 meter én staat genoteerd in het World Guinness Book of Records. Om het zwembad te vullen heb je een schamele 250 miljoen liter water nodig…

13. Naar schatting bevat elke fles champagne 49.000.000 bubbels! Daarnaast heeft elke fles ook nog eens drie keer zo veel druk als een autoband: dus vooral niet met je gezicht boven de kurk hangen wanneer je deze opentrekt!

14. De meeste zonuren van Nederland schijn je iedere zomer te kunnen vinden aan de kust van Zeeland, de kop van Noord-Holland of op de Waddeneilanden.

15. Festival bezoeken deze zomer? Als je een goede klik ervaart met je festivalliefde, duikt de helft van de mensen met hen de bosjes in. Eén op de tien personen deelt intieme momenten gewoon tussen het publiek.

16. De zon zorgt voor de aanmaak van een hormoon dat ons een beter gevoel geeft. Elke dag 15 – 20 minuten zonlicht op het aangezicht en de handen zou voldoende moeten zijn.

17. De Nederlandste kust telt ongeveer 432 kilometer welke voor 82% bestaat uit zand. De rest van onze kustlijn wordt gevormd door menselijke constructies, zoals dijken.

Zo! En nu je mobiel uit en de zon (weer) in!

 (Header image: Kim Out)
Deel op Google Plus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *