Onze ervaringen van de Amsterdam Gay Pride 2014

Foto: Gossipgay.nl

Foto: Gossipgay.nl

Zo dames en heren, de Amsterdam Gay Pride 2014 zit er alweer op! Ruim een week lang mochten we genieten van de geweldige evenementen onder de zielende leiding van Stichting AGP. Wat hebben wij gefeest en wat zijn wij trots op alle LHBT’s die samen met ons hebben genoten van de vrijheid die Amsterdam kenmerkt. In dit artikel onze ervaringen, zowel de hoogte- als de dieptepunten.

Het is natuurlijk altijd fijn om te beginnen met de hoogtepunten. Het begon voor ons allemaal met de receptie in hotel ‘The Grand‘ een week geleden. Met hartverwarmende speeches van o.a. Irene Hemelaar (Directrice Content Stichting AGP), Liesbeth List en Frits Huffnagel kon de start van de Amsterdam Gay Pride 2014 eigenlijk al niet meer stuk. De prachtige locatie en het waanzinnig gezellige publiek bracht ons tot nieuwe hoogten!

Vanwege onze drukke agenda konden we helaas niet bij alle exposities en evenementen aanwezig zijn maar wat zijn we trots op de TransPride, die dit jaar voor het eerst werd georganiseerd. Ook bekijken wij natuurlijk met veel plezier de foto’s van de Art & Culture Pride die werd georganiseerd in Tassenmuseum Hendrikje!

Afgelopen donderdag begonnen dan eindelijk weer die langverwachte straat- en pleinfeesten. De sfeer op de Westermarkt zat er, na de Pride Walk, meteen goed in! Minpunt op de Westermarkt was echter wel de slechte drankvoorziening. Na 15 minuten te hebben gewacht op onze beurt bleek de biertap niet meer werkzaam en werden wij zonder blikken of blozen naar een andere bar gestuurd waar we wederom lange tijd hebben staan wachten op ons iets te doodgeslagen, lauwe biertje.

Op vrijdag hebben wij genoten van de festiviteiten rondom de Amstel. Dragdiva en tevens ambassadrice Lady Galore wist op formidabele wijze de hele avond aan elkaar te praten en gaf daarnaast enkele waanzinnige optredens weg! Ook de andere drags, die één voor één de revue passeerden, droegen een kleurrijk steentje bij aan de sfeer. Overigens was het barpersoneel aan de Amstel uitermate vriendelijk en wisten we toch nog een koud en goedgetapt biertje te scoren!

Zaterdag mochten wij, vanaf de woonboot van onze vriendin, de kleurrijke Canal Parade aanschouwen. Mooi om te zien was dat er boten bij zaten met een boodschap, boten die geweldig versierd waren en natuurlijk de Joodse en Marrokaanse boten. Het moment van herdenking tijdens het voorbijkomen van de boot van het AidsFonds ter ere van de slachtoffers van vliegtuigramp MH17 gaf ons kippenvel.

''Conchita Wurst'' Foto: Gossipgay.nl

”Conchita Wurst”
Foto: Gossipgay.nl

Toch moeten ook wij een kritische noot maken betreffende de Canal Parade. Er waren toch best een flink aantal ‘commerciële’ boten waarbij wij de link met de LHBT-gemeenschap niet direct konden leggen. Bij de desbetreffende boten (we zullen geen namen noemen) vroegen wij ons dan ook ten zeerste af of zij daadwerkelijk opkwamen voor homorechten of dat het hen meer ging om de reclame. Toen wij later op de dag een transman spraken vertelde hij ons ook dat hij een boot van de TransPride ontzettend had gemist. We couldn’t agree more! Lucien Spee (Algemeen Directeur Stichting AGP) sprak tijdens de openingsreceptie al over het commentaar betreffende de commercialisering: ”Een opmerking die vaak gemaakt wordt is dat het allemaal te commercieel wordt. Met deze opmerking heb ik iets meer moeite. Omdat juist commercie de manier is om de oplopende kosten te dekken en zolang er geen hogere subsidies worden gegeven is dit sowieso nodig om een Gay Pride mogelijk te maken”. Hij heeft, als je het ons vraagt, natuurlijk ook wel een punt!

Ook ervoeren we wat problemen betreffende de Reguliers Dwarsstraat. Binnen no-time was de straat te vol voor ‘nieuwe’ bezoekers en werden wij dan ook vriendelijk geweigerd. ”Omdat sommige mensen zich hier niet weten te gedragen kan ik jullie sowieso niet voor 24:00 uur binnenlaten”, wist een beveiliger ons te vertellen.

Het slotfeest van de Amsterdam Gay Pride 2014, op het Rembrandtplein, was echter weer voortreffelijk geregeld. De artiesten waren vanaf het gehele plein goed zichtbaar en zelfs voor de allerkleinsten onder ons waren er grote schermen opgehangen. De fans kregen ruimschoots de tijd om te genieten van de aanwezige (internationale) artiesten, zoals Emmelie de Forest en Dana International. Als klapper op de vuurpijl gaf Conchita Wurst een waar mini-concert weg aan het aanwezige publiek!

Er zullen altijd kritische punten blijven bestaan, veel belangrijker is echter dat de gezellige sfeer, waanzinnige evenementen en de goede organisatie bij ons zal blijven hangen! Bedankt voor een geweldig feest, bedankt voor een fantastische Gay Pride! See you next year! 

Deel op Google Plus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *