BLOG: Het ons-kent-ons-gehalte in deze stad is wel erg hoog!

Toen ik nog een klein manneke was keek ik mijn ogen altijd uit in de Reguliersdwarsstraat. Al die nieuwe gezichten en spannende verhalen trokken mij keer op keer weer naar deze Amsterdamse uitgaansstraat. Naarmate de jaren vorderden realiseerde ik mij dat het aantal ‘nieuwe gezichten’ dat ik kon ontdekken steeds geringer werd. Ik hoorde dezelfde verhalen, zag dezelfde personen en ik raakte steeds meer en meer verveeld.

Natuurlijk is er niets mis met het steeds weer tegenkomen van dezelfde gezichten maar tóch nam mijn interesse om uit te gaan steeds verder af. De verhalen die ik in de club hoorde, had ik inmiddels ook in geuren en kleuren op Facebook voorbij kunnen zien komen. Vandaar dat ik mijzelf afvroeg: ”Wat is dat toch, dat wij mensen over het algemeen telkens weer onze oude vertrouwde stekjes willen opzoeken?”.

Wat de boer niet kent, dat eet hij niet”, wordt nogal eens gezegd. En naar mijn idee is dat ook hier aan de orde. Natuurlijk: er is een selectieve groep LHBT-ers die stad en land afreizen om hun onuitputtelijke zoektocht naar de vetste feestjes te kunnen stillen… En toch lijken ook zij – met hun gevoel voor avontuur – in tegenstelling tot een lokale gaybar de voorkeur te geven aan de grotere feesten, die ook vaak weer hetzelfde publiek trekken… Iets wat wederom resulteert in een – ogenschijnlijk – zelfde groep mensen en een zelfde soort Facebookkiekjes.

Hoewel het aanbod van (LHBT-)uitgaansgelegenheden in (maar ook buiten) onze hoofdstad zeer divers lijkt te zijn, kiezen we toch steeds maar weer voor datgene wat we kennen. Misschien moeten we allemaal eens ons horizon verbreden en verder kijken dan ons neus lang is. Misschien moeten we iets meer onze veilige cocon in de binnenstad durven verlaten om ook – zo af en toe – eens de kleinere en meer lokale gaykroegen te ontdekken! Gemak dient dan wel de mens… Maar of het er ook leuker, spannender en vernieuwender op wordt: ik weet het niet.

Wat ik wel weet is dat ik met mezelf de uitdaging wel durf aan te gaan: ik wil aankomend jaar vaker die trein pakken om de proef op de som te nemen. En natuurlijk laat ook ik m’n gezicht in Amsterdam nog wel zien! Doe jij met mij mee aan deze ontdekkingsreis binnen de wondere wereld van de (Nederlandse) LHBT-gemeenschap? Er is namelijk nog zoveel te ontdekken!

Deel op Google Plus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *