‘Homo’ is geen scheldwoord

1964960_10152264373166410_2144794774_nHet is bekend dat Nederlanders directer zijn in hun uitspraken in vergelijking met vele andere bevolkingsgroepen. Te pas en te onpas roepen wij dingen waarbij we ons vaak vergeten te realiseren hoe heftig, beladen of grof onze uitspraken zijn. Zo voerden wij een willekeurige steekproef uit op Twitter waarbij we op zoek gingen naar tweets waarin het woord homo op een negatieve manier werd gebruikt. Als je het ons vraagt is het ronduit schokkend en beledigend hoe vaak dit specifieke woord als scheldwoord gebruikt wordt. Even voor de duidelijkheid: ”homo is geen scheldwoord!”.

Het gebeurt maar al te vaak dat wij, van Gossipgay, op straat lopen en het woord ‘homo’ horen in een negatieve context. Vooral jongeren lijken het woord maar wat graag te gebruiken. De vraag is echter, staan zij ook stil bij de invloed die het negatieve gebruik van dit woord heeft op mensen die nog uit de kast moeten komen? Wij kunnen ons voorstellen dat het meermaals gebruik van ‘homo’ als scheldwoord er voor kan zorgen dat mensen geconditioneerd worden door bij het woord een negatieve emotie te creëren. Het wordt immers maar al te vaak gebruikt als scheldwoord en dus zal het vast niet iets positiefs zijn. Voor jonge (en tevens ook oudere) homo’s, lesbo’s, of biseksuelen die nog uit de kast moeten komen1922642_10152264373231410_942139988_n zal het er dus niet makkelijker op worden om uit de kast te komen en jezelf te ‘relateren’ aan zo’n negatief beladen woord.

Gossipgay vraagt zich af waar de tolerantie uit de jaren ’60 is gebleven. Toen men nog liefde, vrede en seksuele diversiteit durfde te prediken. Toen homoseksualiteit eindelijk getolereerd kon worden en het helemaal niet zo gek was als je eens wat experimenteerde op seksueel gebied. Die tijden lijken te zijn verdwenen. Het lijkt er op dat voornamelijk de jongere generatie van tegenwoordig de jaren ’60 helemaal zijn vergeten. De tendens die nu heerst lijkt grof, grover en grofst! Des te gruwelijker, harder en kwetsender is tegenwoordig de maatstaf voor het gebruik van scheldwoorden. De jongeren staan niet meer stil bij de negatieve impact die het gebruik van een scheldwoord kan hebben op de algehele samenleving. Om niet helemaal nostalgisch of suggestief te zijn zullen wij geen verklaringen gaan zoeken voor het verschil tussen de sixties en het heden, dat is ook helemaal niet nodig om het punt duidelijk te maken.

Met deze blog proberen wij geen medelijden te wekken door te laten zien hoe erg het is dat woord ‘homo’ soms spottend wordt gebruikt. Een spottende manier is echter iets anders dan een kwetsende manier. Wanneer vrienden je aanspreken met ‘hey 1653990_10152264372951410_1478318633_nhomo!’ weet je wie het zegt en hoe hij het bedoelt, wanneer een willekeurig iemand op straat ‘kanker homo!’ roept is dit niet meer spottend maar ronduit kwetsend, en dan inderdaad ook niet meer alleen om het woord ‘homo’.

Onze niet echt representatieve, maar wel interessante, steekproef op Twitter maakt nog maar eens duidelijk hoe ernstig het gebruik van het scheldwoord homo is onder de Nederlandse bevolking: tweets waarin het woord als scheldwoord worden gebruikt lijken meer regel dan uitzondering. Natuurlijk begrijpen we dat het makkelijk is om vanachter je computer onzinnige dingen het internet op te slingeren, maar soms kun je ook gewoon te ver gaan! Wij hebben enkele screenshots gemaakt van willekeurige tweets die wij tegenkwamen toen wij zochten op de term ‘homo’. Beoordeel, aan de hand van de geplaatste foto’s, of jij vindt dat dit te ver gaat of niet…

Wij realiseren ons dat deze verschuiving naar toenemende intolerantie niet zomaar ongedaan kan worden gemaakt. Een simpele blogpost zoals deze zal de 1798671_10152264373061410_983464782_nattitude van de Nederlandse bevolking niet 1, 2, 3 veranderen. Toch hopen wij mensen meer attent te maken op het feit dat het zinloos en kwetsende gebruik van het woord ‘homo’ meer dan ongepast is in de hedendaagse samenleving. Bovendien komt het ontzettend dom over! Wees tolerant en denk ook aan de gevoelens van anderen. ‘Homo’ is gewoon geen scheldwoord!

Deel op Google Plus

2 Reacties

 1. Ik ben het helemaal eens met dit artikel en met deze statement!!
  Waar ik me ook ontzettend aan erger, is het constante misbruik van het woord kanker!!
  Ik ben zelf patient en het zit ingebakken in de spreektaal!
  Sommige mensen zeggen ’t om de 2 woorden ongeveer!!!
  En ze hebben het niet eens in de gaten!!!
  Ik sprak een keer drie Marokaanse meisjes er op aan en die ontkenden het gewoon!
  Tja, het is heel moeilijk om dit te bestrijden, maar ik probeer wel te doen wat ik kan….

 2. Als jullie ook foto’s willen toevoegen….. we hebben nog stickers 😉
  http://www.homopestenisbestwelgay.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *