INTERVIEW: Bianca del Rio ‘Not Today Satan’

NTS1Ze wordt, ondanks haar beledigende opmerkingen, door het publiek gedragen, vertelt over haar hilarische avonturen met Lady Bunny, heeft een spreektempo sneller dan het licht en weet op zeer scherpe wijze de vragen van het publiek te beantwoorden. Je voelt ‘m al aankomen: we hebben het natuurlijk over drag queen Bianca Del Rio die gisterenavond met haar ‘Not Today Satan’-tour in Theater Amsterdam een lach op ieders gezicht wist te toveren.

Vooraf aan de voorstelling in Theater Amsterdam ontmoeten wij de winnares van seizoen 6 van Rupaul’s Drag Race. Haar felblauwe pupillen (kleurlensen), weelderige bos haar, opvallende make-up en vlotte babbel laten weinig aan de verbeelding over: Bianca Del Rio is dragroyalty, en daar valt niet over te discussiëren.

Bianca, goed je weer te zien! Wat zie je er weer geweldig uit!
Dankje, je hebt een geweldige smaak: dat blijkt!

Een jaar geleden zaten we samen op precies dezelfde plek…
Dat herinner ik me inderdaad! Het was toen allemaal wat vluchtig: ik vloog naar Amsterdam, deed mijn show ‘Rolodex of Hate’ en vloog direct weer terug. Het voelde een beetje als een waas.

Vertel me eens over de hoogtepunten van afgelopen jaar?
Oh my god, ik bedoel: alles van afgelopen jaar bleek eigenlijk geweldig! Het is me gelukt om eindelijk mijn film ‘Hurricane Bianca’ af te ronden. Daar ben ik afgelopen zomer veelal mee bezig geweest. Daarnaast mocht ik natuurlijk de hele wereld rondreizen met mijn tour ‘Rolodex of Hate’, dat was ook heel erg lachen! Weetje, er zijn altijd wel heel erg leuke momenten: het ontmoeten van nieuwe mensen en het ontdekken van nieuwe steden. Het blijft surreëel dat ik nog steeds een groot publiek mag ontvangen… Ik treed vanavond natuurlijk op met mijn nieuwe show ‘Not Today Satan’ in Amsterdam, waarna ik 29 steden in de Verenigde Staten zal aandoen om vervolgens in februari 2017 weer rond te toeren in Europa. Het is dus allemaal behoorlijk spannend en leuk!

Als ik je zo hoor kan ik alleen maar denken: ‘’Dit moet toch een prachtige droom zijn die uitkomt?’’.
Ja, dat is het ook! Ik heb nooit gepland dat het allemaal zo zou lopen. Ik ben in een stroomversnelling geraakt waar ik ontzettend dankbaar voor ben. Mijn leven had zoveel slechter kunnen zijn… I’m a lucky bitch!

”I’m a lucky bitch!”

Dat ben je zeker! Maar je werkt er ook hard voor… Zo lanceer je deze week ook nog eens jouw film ‘Hurricane Bianca’ in Pathé de Munt in Amsterdam. Ben je daar eigenlijk zelf ook bij aanwezig?
Ja, daar ben ik aanwezig! De film is eerder dit jaar al in première gegaan in Canada dus ik ben erg enthousiast dat ik ‘m nu ook mag vertonen in Nederland. Eind september 2016 lanceer ik de film uiteindelijk ook in New York, Chicago, Los Angeles en San Francisco.

Je zit alles behalve stil… Dat blijkt maar weer! Op sociale media komt veelal de vraag langs of de film uiteindelijk ook voor het grote publiek – thuis op de bank – te zien zal zijn. Is daar al meer over bekend?
Dat gebeurt allemaal wel, maar iets later. Het is een onafhankelijke film – het is geen Star Wars waarbij we een budget van zes miljoen euro hebben. Het is een natuurlijk proces. In Canada werd de film gelanceerd tijdens een filmfestival: het idee achter dergelijke lanceringen is vaak dat de filmmakers op zoek zijn naar een distributeur. Gelukkig vonden ook wij die daar. Ik volg nu het stappenplan dat zij in gedachten hebben. Ik hoop dat de film rondom kerst beschikbaar is voor iedereen.

Hoe reageerde het publiek in Canada eigenlijk op de film?
Nou, het is nogal zenuwslopend voor mij om ernaar te kijken: om mijn eigen gezicht zo groot op het scherm te zien. Maar gelukkig kreeg ik goede reacties en ik vind het onderwerp van de film relevant: we benaderen iets heel serieus op een komische wijze. De meeste mensen realiseren zich niet dat er in Amerika 29 staten zijn waar het nog steeds legaal is om ontslagen te worden vanwege je geaardheid. Het verhaal gaat over een schoolleraar die ontslagen wordt in een klein stadje omdat hij homoseksueel is. Hij besluit om wraak te nemen op iedereen door ‘terug te komen’ als Bianca.

Ik ben zo benieuwd…!
It’s all special effects, honey! Een horrorfilm, hahaha!

Je krijgt tijdens interviews waarschijnlijk geregeld dezelfde vragen, vandaar dat ik je een dilemma wil voorleggen… Stel je voor dat Lady Bunny je belt en roept dat je vliegtuig neer zal storen, vervolgens stap jij aan boord en stort je vliegtuig ook daadwerkelijk neer. Ergens in het hiernamaals geeft God je de optie: Bianca, je kunt terug naar de aarde maar dan moet je wel één van de volgende ‘handicaps’ kiezen: A) Je komt terug met het (voormalig) slechte gebit van Jiggly Caliente…
Oef…

…B) Je komt terug met de attitude van Phi Phi O’hara…
Oeiiii…

…of C) Je komt terug met de ogen van Gia Gunn. Welk van die opties zou je dan kiezen?
Oké, ik zal je dit vertellen: Jiggly heeft haar tanden inmiddels laten doen, Phi Phi is niet de bitch waarvan mensen denken dat ze het is, maar Gia Gunn is crosseyed met dat luie oog dus dat is eigenlijk de enige optie die waar is. Ik denk dat ik terug zou komen met de ogen van Gia Gunn… With that wonky eye. Ik zou dat oog iets hoger tekenen, ik zou een ooglapje dragen en gewoon een piraten drag queen zijn. Dat zou toch wel werken? Mij maak je écht niet bang met deze vraag, haha!

Hahaha! We zijn hier natuurlijk vanavond voor jouw uitverkochte show ‘Not Today Satan’, vertel eens: wat kunnen we verwachten?

Ik zeg altijd: verwacht het onverwachte. Het voelt een beetje alsof ik alle shit die door mijn hoofd gaat kan uitdrukken voor een publiek. Ik ben verbaasd dat mensen zich in mijn verhalen herkennen omdat ze op eenzelfde manier denken. ‘Not Today Satan’ richt zich meer op algemene onderwerpen, het gaat niet zo zeer om mij of mijn leven. ‘Tuurlijk deel ik wel een aantal ervaringen die ik heb gehad…

En is het dan ook écht heel anders dan je vorige show ‘Rolodex of Hate’?
Ja, dat is het wel want ik hoef nu niet meer over mezelf te praten wat ook wel heel fijn is, haha! Ik ben dankbaar voor mijn vorige show maar het is ook leuk om weer nieuwe dingen te mogen ondernemen.

”Als ik geen pruik draag noemen ze me een nasty fag, als ik wel een pruik draag noemen ze me ineens hysterisch.”

NTSWanneer jij op het podium staat ben je in staat mensen tot op het bot te vernederen zonder dat ze zich direct beledigd voelen. Lachend nemen ze jouw haatvolle opmerkingen in zich op… Wat is het geheim daar toch achter?
Ha! Een pruik helpt. Als ik geen pruik draag noemen ze me een nasty fag, als ik wel een pruik draag noemen ze me ineens hysterisch. Op die manier kom ik er dus mee weg. Probeer dus gewoon eens een pruik op te zetten.

Mmmhh, misschien moet ik dat ook maar eens doen! Heb je nog een pruik te leen?
NEE! Haha. Koop gewoon een pruik ergens online en kijk of dat iets is voor je…

Wie weet doe ik het wel, dan stuur ik je mijn foto’s toe!
Oh, please do! Hahaha, ik kan niet wachten om foto’s te zien van nog een fucking drag queen

Haha! Iedereen vraagt je op dit moment natuurlijk naar RuPaul’s All Stars seizoen 2. Ik ga je niet vragen wie je favoriete kandidaat is, ik ben namelijk benieuwd naar de kandidaat waarvan jij denkt dat ‘ie het ’t minst verdient om te winnen…
Het gekke is dat ik ze allemaal ken: ik vind alle kandidaten leuk om verschillende redenen. Ik weet het niet echt… Wie zou ik moeten haten? Ik haat geen van hen…

Nee, maar je hoeft ze ook niet te haten om in te zien dat de ene kandidaat minder talent heeft dan de andere kandidaat…
Wat over het algemeen interessant is aan ‘RuPaul’s Drag Race’ is dat je niet weet wat je kunt verwachten wanneer je er aan begint. Achteraf zeggen mensen: ‘Ik wist dat je zou gaan winnen vanaf dag één’, maar als je zelf in die bubble leeft ben je je daar helemaal niet bewust van. Ik hoop gewoon dat de kandidaten die in een eerder seizoen misschien minder goed uit de verf zijn gekomen, nu de kans krijgen zichzelf te bewijzen zodat mensen een andere kant van hun kunnen zien. Helaas gelooft iedereen wat er op televisie wordt uitgezonden: dus als je overkomt als een bitch is dat beeld moeilijk van je af te schudden.

Het beeld dat jij de kijkers hebt gegeven is zeer positief en het is dan ook niet zo gek dat je nu een waanzinnige carrière hebt! Stel je zou nog één wens mogen laten uitkomen, welke zou je dan kiezen?
Mijn wens? Om dit interview te beëindigen! Hahaha, nee grapje!

You bitch! Hahaha!
I’m kiddin’ you twat! Hahaha! Ik heb eigenlijk niet echt nagedacht over wat ik zou willen wensen. Ik ben dankbaar voor hoe alles nu loopt. Misschien wens ik wel dat iedereen net zoveel plezier uit werk kan halen als ik nu doe. Zoals ik eerder al benoemde, I’m a lucky bitch!

Bedankt voor weer een heerlijk gesprek Bianca!
Jij ook bedankt! Goed je weer te zien.

Hoewel haar optreden met ‘Not Today Satan’ eenmalig in Amsterdam was, is Bianca morgenavond nog wel te zien tijdens de premiere van ‘Hurricane Bianca’ in de Amsterdamse Pathé de Munt. Met een beetje geluk weet je nog een ticket te bemachtigen door hier te klikken! 

Deel op Google Plus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *