Interview met Dolly Bellefleur

Dolly Bellefleur, inmiddels alweer 24 jaar het alter ego van Ruud Douma. Bellefleur zet zich actief in voor de rechten van LHBT’s wereldwijd en weet de lachers keer op keer op haar hand te krijgen. Wie vaker in Amsterdam is geweest kent Dolly als een strijder, een cabaretière maar vooral als fantastisch persoon!  GossipGay sprak exclusief met dit roze homo-icoon.

 

Foto: Erwin Olaf

Foto: Erwin Olaf

Hoe (en wanneer) ben jij op het idee gekomen om je om te kleden als vrouw?

In 1989 ontmoette ik Onno van Dijk. Hij was de eigenaar van het Anthony Theater op de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam. Het was een zeer intieme locatie in de rosse buurt. Het theater had een ‘’oh la la’’-gevoel en werd tot de nok gevuld met prullaria en kitsch. Je waande je in het Berlijn van de jaren dertig. Ik was opslag verliefd! ‘’Hier wil ik ook optreden’’, dacht ik bij mijzelf. Toen van Dijk voorstelde of ik een revue in travestie wilde presenteren zei ik direct ja. Ik had eerlijk gezegd nog nooit een travestieshow gezien. Misschien was dat ook wel mijn voordeel. Ik begon, op 28 oktober 1989, geheel onbevangen met een minimum aan make-up, als onbeschreven blad, aan het grote avontuur dat nu alweer 24 jaar duurt. Wat die allereerste show direct uniek maakte was dat alle artiesten waaronder Hellun Zelluf, Vera Springveer, Molly Strychnine en mijn eigen persoontje live zongen. Dat was in die tijd zeer ongebruikelijk.

Wat karakteriseert het ‘personage’ Dolly Bellefleur?

‘Dames en dames, heren en heren, dames en heren of hoe je de liefde ook mag consumeren? Laat liefde regeren!’ Mijn belangrijkste drijfveer is dat ik mensen wil verbinden. Ik wil bruggen slaan. In mijn lijflied zing ik daarom: ‘Welkom op mijn roze planeet of je nu homo bent of straight’. ‘Gay, straight, lesbian, transgender or bi? We are family! Long live diversity!’ dat is wat ik in mijn functies als ‘Haarlemse Stedenmaagd’ en ‘Frau Antje van het Verkeerde Kantje’ met mijn optredens wil uitdragen.

In hoeverre lijkt Dolly Bellefleur op Ruud Douma?

Onvoorwaardelijke liefde is mij door mijn ouders met de paplepel ingegoten. Dat wil ik graag doorgeven. Wat dat betreft zitten Dolly en Ruud duidelijk op één lijn. Wanneer je zoals ik al 24 jaar in de rol van hetzelfde personage kruipt voorkom je trouwens niet dat je steeds meer met dat karakter vergroeit. Maar er zijn nog steeds grote verschillen hoor! Zoekt en gij zult vinden!

Is jouw alter ego, Dolly Bellefleur, veranderd in de loop der tijd?

Qua uiterlijk is de basis nog steeds hetzelfde: witblonde haute coiffure (tegenwoordig verzorgd door John Gravemaker) en haute couture van Prince Charming (Tycho Boeker). Beiden begrijpen hoe je een ‘beauty with brains’ het beste uit de verf kan laten komen. Met Tycho heb ik inmiddels in de loop der jaren samen een geheel eigen Dolly-stijl ontwikkeld. Qua inhoud is het eigenlijk ook hetzelfde gebleven: ‘het gaat niet om cuppie cuppie maar om koppie koppie’.

Veel mensen bestempelen het omkleden van man naar vrouw als travestie of transseksualiteit; zie jij dit ook zo?

Er zijn vele manieren om travestie te ‘bedrijven’. In mijn geval zie ik het als een theatervorm. Zoals een schilder kiest voor verf en een beeldhouwer voor marmer, heb ik gekozen voor travestie als middel om mij uit te drukken. Ik heb overigens nooit begrepen waarom iemand als Margreet Dolman nooit een travestiet of dragqueen wordt genoemd en ik, evenals vele  andere hakzusters, wel. Ik mag dan duidelijk meer aandacht besteden aan mijn uiterlijk maar qua inhoud zit ik duidelijk op één lijn. ‘De verfijnde nicht van Margreet Dolman’ omschreef een theatercriticus mij ooit in een artikel in het Algemeen Dagblad. Merkwaardig is ook dat ik, na 24 jaar, nog regelmatig door journalisten word gevraagd ‘hoe het is om in een verkeerd lichaam te zijn geboren‘ of ‘loopt u thuis ook zo?’. Vroeger ging ik er nog tegenin. Tegenwoordig antwoord ik: ‘Ja hoor iedere maandagochtend zet ik in vol ornaat mijn huisvuil op straat‘. In de loop der jaren heb ik overigens het voorrecht gehad vele travestieten te mogen ontmoeten die travestie op een andere manier ervaren dan ik. Ook ken ik transgenders die uiteindelijk de stap hebben genomen om de transitie te ondergaan van man naar vrouw of omgekeerd. Ik heb grote bewondering voor hun moed en doorzettingsvermogen! Geloof me het kan zelfs in Anno Dolly 2013 nog steeds zeer moeilijk zijn om een buitenbeentje te zijn. Bravo voor al deze bijzondere mensen!

Naar aanleiding van de probleemsituatie in Rusland met betrekking tot LHBT’s heb jij een Poetin Protestsong geschreven. Kun je hier iets meer over vertellen?

Ik wond en wind me nog steeds verschrikkelijk op over de vreselijke wetgeving in Rusland! Deze wetgeving zorgt er voor dat homofoben een vrijbrief krijgen om LHBT’s in elkaar te slaan, te vernederen en uit te sluiten! Het lag eigenlijk zeer voor de hand om de wereldhit Rasputin (Boney M.) te vertalen tot een Putin Protestsong. Belangrijkste doel was om LHBT’s in Rusland een hart onder de riem te steken. Zij hebben het vreselijk zwaar.

Wat een haatreacties vond ik bij de registratie van mijn optreden tijdens het protest bij het Scheepvaartmuseum! Daar lusten de honden geen brood van! Gelukkig heb ik ook vele positieve reacties gekregen van Russische LHBT’s. Met enkelen van hen heb ik inmiddels intensief contact via sociale media en e-mail.

Waar kunnen we jou de komende tijd tegen gaan komen?

Ik ben zojuist gekozen tot Nachtburgemeester van Haarlem. Op zich is dat een erebaantje maar ik heb nogal een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dat betekent dus dat ik mijn uiterste best zal doen om als Nachtburgemeester ook iets wezenlijks te kunnen betekenen voor Haarlem. Ik wil in ieder geval 1 of 2 bijzondere nachten organiseren. Verder zit ik volgend jaar 25 jaar in het vak. Op mijn verlanglijstje staan een theatertournee door Nederland met een ‘one man one womanshow’ en een jubileumboek.

 

Wil je nog meer te weten komen over deze liefdevolle diva? Bezoek dan ook eens haar website voor nóg meer informatie: www.dollybellefleur.nl

Nieuwsgierig welk persoon in het volgende ‘’Interview met…’’ zit? Dat houden we nog eventjes geheim. Houd de website dus goed in de gaten!

Deel op Google Plus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *