Interview met singer-songwriter Greg Holden

IMG_3667Afgelopen zaterdag zaten wij met de Schotse singer-songwriter Greg Holden in de Amsterdamse poptempel Paradiso. Holden – die in Nederland een grote hit scoorde met het nummer ‘Lost Boys’ – raakte bijna in de vergetelheid… Nu is hij gelukkig terug met een nieuw album: ‘Chase the Sun’! Wij spraken exclusief met deze bescheiden artiest over zijn muziek, de verschrikkelijke gebeurtenissen in Parijs maar ook over zijn ambitie om (terug) aan de top te komen. 

Nog geen 24 uur na de terroristische aanslagen in Parijs zitten wij hier nu met jou. Met welk gevoel ga jij vanavond het podium in Paradiso op?
Het is natuurlijk ongelooflijk verdrietig wat er in Parijs is gebeurd. Ik ben al de hele dag in een soort rare- en boze bui. Ik houd van Parijs en van Frankrijk en ik kom daar ook geregeld. Ik zat gisterenavond constant op m’n laptop het nieuws bij te houden. Ik probeerde een positieve kant van het hele verhaal te ontdekken maar dat is me nog niet gelukt.

En herdenk je dan vanavond ook nog de slachtoffers tijdens jouw show?
Er zal een minuut stilte zijn voor de slachtoffers en nabestaanden. Dat is iets wat ik echt wilde doen. De Parijzenaren zijn natuurlijk constant in mijn gedachten.

Denk je dan ook dat deze gebeurtenis misschien inspiratie kan geven voor toekomstig werk?
Al mijn liedjes draaien om kwesties die nogal serieus zijn. Ik schrijf niet echt luchtige liederen… Soms zou ik willen dat ik dat wel deed: dan zou het allemaal wat makkelijker zijn. Maar ik kan niet ontkennen dat ik in mijn hoofd wel nadenk over iets. Ik wil dan alleen wel écht de juiste woorden vinden om over te brengen aan het publiek.

Da’s logisch, je bent een singer-songwriter of je bent ’t niet…
Dat klopt!

Je schrijft ook liedjes voor andere artiesten, toch?
Ja, één van de meest bekende nummers die ik heb geschreven heette ‘Home’. Dat lied schreef ik voor Phillip Phillips, hij won destijds American Idol. Dat werd écht een grote hit in Amerika. Ik schrijf natuurlijk graag voor andere artiesten maar nu gaat het om mijn stem en ik wil graag zelf uitdragen wat ik te zeggen heb.

Heb je nooit nummers weggegeven waarvan je later dacht: ”Shit, die had ik moeten houden!”?
Als ik een sterke connectie heb met een lied, geef ik het niet weg.

In Nederland ben je doorgebroken dankzij ‘Lost Boys’, een nummer dat gebruikt werd als een soort van ‘themalied’ voor Serious Request. Daarnaast heb je ook in ons land een grote schare fans… Hoe komt dat, denk jijzelf?
Natuurlijk bracht Serious Request mij een boel publiciteit. Het was zo’n ‘goede plek, goed moment’-situatie… Mijn lied – over een Afrikaanse vluchteling – werd door 3FM-dj Eric Corton opgepakt. Het was sowieso een goed getimed moment waar ik erg dankbaar voor ben.

Dus eigenlijk lanceerde hij jouw carrière in Nederland?
Het heeft zeker geholpen! Helaas had ik destijds niet het juiste team achter me staan om dat succes te bekrachtigen en te continueren. Dus – nu we twee of drie jaar verder zijn – heb ik wel het gevoel alsof ik, ook in Nederland, weer opnieuw moet beginnen. De afgelopen jaren ben ik niet in Nederland geweest dus ik kan ook niet verwachten nu ‘ineens’ weer uitverkochte zalen te hebben.

Heb je echt het gevoel dat je weer hé-le-maal opnieuw moet beginnen?
Nou… misschien niet echt opnieuw beginnen maar wel weer verder ‘uitbouwen’. Ik moet m’n uiterste best blijven doen! Op dit moment ben ik al ontzettend dankbaar en trots dat we flink wat tickets hebben verkocht.

Maar hoe hoop je dan in de toekomst dat ‘piekmoment’ wel vast te kunnen blijven houden?
Alles is zo ontzettend onvoorspelbaar in de muziekwereld! Tegenwoordig weet je vooraf echt niet hoe je kaartjes kunt verkopen of hoe je een viral video krijgt. Ik heb in ieder geval geen stiekeme trucjes in mijn mouw verstopt zitten. Ik maak de beste muziek die ik kan maken op mijn eigen integere wijze.

Een aantal maanden geleden werd jouw nieuwe album – ‘Chase the Sun’ – gelanceerd. Vertel ons daar eens iets over…
Dit album is voor de verandering eens een keer zeer positief. Ik heb het geschreven na een tocht door India en Nepal, waar ik een heel belangrijke levensles opdeed die mijn visie op wie ik was en wat ik deed heeft veranderd. Bij terugkomst wilde ik dat niet voor mezelf houden maar delen met anderen. Ik schreef dit album om anderen te inspireren. Ik wilde geen bubblegum pop maar streefde ernaar om diepte en inhoud te (be)houden met sterke boodschappen. Sommige liedjes zijn serieus, andere minder serieus: uiteindelijk is er uit elk nummer wel een boodschap te halen.

Over liedjes met een boodschap gesproken: het nummer ‘Boys in the Streets’ is uitgegroeid tot een grote LHBT-hit met niet minder dan 1.3 miljoen views op Youtube! 
Ik werd, vanuit de LHBT-organisatie ‘Everyone is Gay’, gevraagd om het nummer te schrijven. Ik draag deze organisatie een warm hart toe en wilde graag betrokken zijn. Toen ik het nummer schreef wilde ik er ook iets van mijzelf in stoppen, iets wat voor mij betekenis had… Het lied gaat over de relatie tussen een homoseksuele zoon en zijn vader. Ik haalde inspiratie uit de slechte relatie die ik met mijn stiefvader had, tijdens mijn jeugd. Precies dat combineerde ik met de ervaringen van homoseksuele vrienden en hun vaders.

Het resultaat is – natuurlijk naast een duidelijk homo-acceptatie thema – ook een nummer over een meer universele acceptatie. Mijn doel was dat ook niet-homoseksuelen er betekenis uit kunnen halen. Wat mij verraste was dat ook ouders zich door de lyrics geholpen voelden om vanuit een ander perspectief te denken. Juist omdat ik zelf niet homoseksueel ben, was mijn opzet om het meer universeel te maken. Dat deed ik ook om reacties in de trant van ‘wat weet jij daar nu van?‘ te voorkomen. Het feit of je homoseksueel of heteroseksueel bent doet geen afbreuk aan de inhoud van het nummer.

Toen we alle nummers op je nieuwe album bekeken, ontdekten we toch een soort van ‘gay thema’ met nummers als: ”Go Chase the Sun”, ”Free Again”, ”It’ll all come out” en ”The Next Life”. Is dat bewust gedaan of zien wij spoken? 
Hmmm, zo had ik het zelf nog niet bekeken, haha! Het album gaat meer over een groter geheel: over jezelf accepteren op allerlei vlakken en de volgende uitdagingen in het leven aangaan.

Haha, wij hebben dus duidelijk selectieve aandacht gehad bij een aantal titels… Sorry! 
Hahaha, geeft niets!

Greg, tot slot… Met welke artiest(en) zou jij willen samenwerken in de toekomst?
Ik weet nooit zo goed hoe ik die vraag moet beantwoorden omdat ik niet zou durven samenwerken met de mensen die ik écht goed vind. Daar zou ik veel te zenuwachtig en nerveus voor zijn!

Het nieuwe album ‘Chase the Sun’ van Greg Holden is een absolute aanrader voor elke muziekliefhebber! Check ‘m dus absoluut uit op Itunes

Deel op Google Plus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *