Interview met Ymke Wieringa

Ymke03De 24-jarige Ymke Wieringa kreeg samen met Britt Dekker uit het niets de status van bekende Nederlander. Samen presenteerden zij het ene na het andere programma. In januari kregen de dames te horen dat hun vaste contract bij RTL niet verlengd zou worden. Voor ons tijd om de kijken waar Ymke zich nu zoal mee bezig gaat houden! In een Amsterdams restaurant hoort Gossipgay met veel plezier de verhalen van de humoristische dame aan.

Wat is nou typerend voor Ymke?
Ik denk over echt alles na! Over hoe een aubergine in je mond smaakt. Ik wil niet zeggen dat ik perfectionistisch ben… meer bewust! Over alles is nagedacht.

Over 60 jaar wordt er een boek over jouw leven uitgebracht, wat is dan de titel van dat boek?
Ehm, ‘ik mag nooit meedoen…’ of ‘het leven is geen softijsje met discodip’.

Jeetje, wat een treurige titels!
Ja, maar ik vind mezelf ook wel een treurig persoon. Mensen denken dat de roem groots en meeslepend is maar het is ontzettend Nederlands en ‘polderglamour’ uiteindelijk.

Je bent natuurlijk bekend geworden in het duo ‘Britt en Ymke’, maar waarom is het eigenlijk niet andersom; ‘Ymke en Britt’?
Nou dat is eigenlijk heel simpel. De klank wordt dan Ymkén Britt. Fonetisch gezien klopt het dan niet, Britt en Ymke bekt gewoon lekkerder.

Maar heb je dan nooit het gevoel: shit, ik kom altijd ná Britt!
Ja, ik heb me een tijd wel een beetje de secondant van Britt gevoeld. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat ik dat gevoel gewoon moest loslaten. Ik moet gewoon accepteren dat Britt voor commerciële televisie ontzettend goed is! Uiteindelijk is ze wel intelligenter dan dat ze overkomt. Als mensen je keer op keer dom noemen moet je wel heel sterk in je schoenen staan wil je dat overleven. Britt is ‘street smart’.

En jij hebt een ander soort kennis?
We hebben andere waarden. Mijn ouders vonden het belangrijk dat ik naar musea ging en dat ik me inlas over de wereld en haar ouders vonden het heel erg belangrijk dat ze op sportclubs zat en dat ze een winnaarsmentaliteit ontwikkelde en dat ze een sociaal mens werd.

Quote1

Maar als je bent opgevoed met musea en dergelijke kun je toch ook prima sociaal zijn?
Ik heb me heel lang afgesloten voor mensen. Het is pas sinds kort dat ik daar makkelijker in ben geworden. Mijn moeder is eigenlijk mijn hele jeugd bezig geweest met onderzoeken wat er nou mis met mij was. Ze vroeg zich af of ik autisme of Asperger zou kunnen hebben. Dat is nooit echt duidelijk geworden, maar als je lang genoeg blijft doorzoeken zal er uiteindelijk vast wel iets naar boven komen.

Maar word je er dan nooit moe van dat de media je maar blijft bestempelen met de termen ‘autisme’ of ‘Asperger’?
In het begin kon het me wel schelen maar de mensen die dat zeggen of schrijven zijn vaak de mensen die niet eens weten wat autisme betekend. En ach, in de televisiewereld heeft iedereen wel wat. Je kunt niet ‘normaal’ zijn en doorbreken. Zo is Paul de Leeuw waarschijnlijk gewoon een enorme ADHD-er. Daarnaast is het niet zo dat ik op het zieke af compleet anders ben.  Ben ik echt zo vreemd?

Je bent uniek Ymke! Maar laten we eens terug gaan naar het begin van je roem, dat begon bij het programma ‘Take me Out’. Hoe kwam je eigenlijk in dat programma terecht?
Aangezien ik elke avond voor een grotere groep mensen moest koken en rondom half acht het eten klaar was keken we met een bord op schoot ‘Take me Out’. En doordat mijn relatie net verbroken was voelde ik me een beetje zielig. Ik had een hele tijd in bed gelegen terwijl het zomer was en had toen het idee dat ik wel wat meer Facebook-likes wilde hebben. Ja, ik was aandachtsgeil, ik geef het toe! Wel op een hele kleine schaal, bijvoorbeeld dat mensen op school gewoon iets aardigs tegen mij zouden zeggen. Ik deed niet mee om een nieuw vriendje te zoeken maar ik vond het geinig en interessant.

Bedacht je dan van te voren ook al slogans om op televisie te roepen?
Jawel, slogans als ‘het ligt niet aan jou maar aan mij’ bij een jongen die heel erg treurig was, waarbij iedereen zag dat het wel aan hem lag. Of ‘naast jou wil ik wakker worden’ bij een hele onaantrekkelijke jongen. Ik was een soort van algoritme, het idee was dat als je een beetje aan het einde wegdrukte je vaak wel aan de beurt kwam om iets te zeggen. Ik heb daar een hele studie van gemaakt, ik had door hoe ik het spelletje kon spelen! De echte datingwereld is natuurlijk een oerwoud, een ranzige plek vol met SOA’s en emoties.

Quote2

Ymke01Vervolgens kwam je terecht in een hele reeks van succesvolle televisieprogramma’s met Britt. Nu hoorde je afgelopen januari dat je contract niet verlengd werd bij RTL…
Ik zag het al wel aankomen, in december was ik dan ook al in gesprek met National Geographic. Ik vind het vervelend dat mensen er dan van maken dat Britt en ik uit elkaar gaan. Het heeft niet te maken met nooit meer op televisie komen maar het ging om een financiële kwestie. Britt en ik werden bij RTL elke maand betaald en het is gewoon heel erg lastig om bij zulke uitgesproken types als Britt en ik elk seizoen weer geschikte programma’s te vinden. Daarnaast is het ook wel eens leuk om iets alleen te mogen doen.

En dat ga je doen toch?
Ja! Ik ga bij National Geographic het programma ‘Science of Stupid’ presenteren. Het wordt vanaf zondag 13 april om 21:00 uur uitgezonden. Het is een populair wetenschappelijk programma wat voornamelijk over natuurkunde gaat. Met blooperfilmpjes en heel mooi gemaakte graphics laat ik, aan de hand van wetenschappelijk natuurkundige wetten, zien wat er mis gaat en hoe het goed zou kunnen gaan. Denk aan mensen die zich te pletter rijden op een quad, crashes, botbreuken, lichamelijk leed, en gekneusde zielen. Op een hele makkelijke en humoristische manier wordt je ingewijd in de exclusieve wereld van de natuurkunde!

Wij worden enthousiast! Jij een wetenschappelijk programma en Britt die van een duikplank af zal gaan springen in het SBS programma ‘Sterren Springen’. Had je ook niet een poging van de duikplank willen wagen dan?
NEE, vreselijk! Ik was ook gevraagd maar heb meteen ‘nee’ gezegd. Britt heeft ook ongeveer 10 miljoen keer nee gezegd maar ik denk dat ze het nu kan verantwoorden omdat ze voor een goed doel springt, Brooke Hospital.

Quote3

Op internet stond dat je was weggestuurd bij een duiktraining van Britt. Wat is daar van waar?
Ik ben even gaan kijken inderdaad. Britt zit daar elke dag in dat Sloterparkbad. Enerzijds heb je natuurlijk de wereld van Gerard Joling met dat zwembad, de glitters en gebleekte tanden. Anderzijds heb je dat keiharde trainen! Britt valt elke dag veertig keer te pletter. Toen ze er keer doorheen zat dacht ik eens langs te gaan.

En toen ben je met tips gaan strooien?
Wat zij niet zag is dat ze de hele tijd naar voren leunde terwijl je dat juist niet moet doen. Je moet eerst omhoog springen en dan pas naar voren leunen. Vanaf de zijkant kon ik dat goed zien. Uiteindelijk werd ik inderdaad weggestuurd. Maar het is zo bizar, er gebeurt daar heel erg veel! Zo heb je Dries Roelvink die een uur zit te wachten op zijn zoon die nooit komt opdagen voor de training. Die mensen zitten in hun heel eigen universum, de Sterren Springen-wereld.

Wel een beetje een goedkoop universum, niet?
Ik kan wel blijven zeggen: ‘’Britt het gaat niet om jou maar om Gerard Joling en SBS’’,  maar dat moet ik natuurlijk ook niet te vaak doen! Daarom word ik natuurlijk ook weggestuurd omdat ik haar compleet aan het demoniseren ben.

Oké, genoeg over SBS, terug naar jou. Als ik naar de programma’s die je doet kijk, word je soms ietwat simpelweg neergezet. Heb je daar nooit problemen mee?
Allereerst neem ik Britt bloedserieus dus wat dat betreft vind ik het absoluut niet erg om naast haar te staan. Wat betreft het hokje RTL5, in het begin vond ik het gewoon leuk omdat ik kon zien hoe die programma’s gemaakt werden zoals bij Echte Meisjes in de Jungle. Daarna zat ik een beetje in de put en wilde ik niet in bed gaan liggen janken. Mensen op straat staarden me toch al aan dus kon ik beter op deze manier mijn geld verdienen, ‘‘if you can’t beat them, join them’’. In elk programma wat ik doe probeer ik er altijd het leukste van te maken.

In ‘Britt en Ymke aan de bak in Blanes’ verklaarde één van de jongens je de liefde. Op dit moment heb je geen partner. Heb je het eigenlijk al eens bij de vrouwen geprobeerd?
Ik heb het wel eens overwogen. Ik ben ook wel eens naar de TRUT geweest en kijk dan wel eens om me heen. Het is nog nooit gebeurd maar ik sluit het ook niet uit.

Noem eens bekend iemand waarvan jij denkt: ‘’dat is de man/vrouw met wie ik zou willen trouwen!’’
Ik heb heel lang Filemon Wesselink als voorbeeld gehad. Maar inmiddels ben ik daar ook wel een beetje op uitgekeken. Hij is ook weer te lief. Ik val niet specifiek op de heteroseksuele oerman. Ik ben nog nooit op een homoseksuele man gevallen maar ik zou het niet gek vinden als ik opeens hotel de botel ben op een homoseksuele man als Thijs Willekes. Bij wijze van spreken natuurlijk!

Haha! Maar je geeft dus aan dat je niet vies zou zijn van een relatie met een vrouw. Wat heb jij eigenlijk met homoseksualiteit en homo’s?
Mijn beste vriend is homo. Hij is blij dat ik hem niet zie als handtas zoals dat opeens trendy was sinds Sex & the city. Maar gewoon als goede vriend.

Je beste vriend is dus homoseksueel. Doet het dan ook iets met je als de situatie van LHBT’s wereldwijd zo verslechterd?
Het is vergelijkbaar met wat er in Nederland nu gebeurd met Marokkanen of met de zwarte pieten discussie. Het is een cultureel ingebakken fenomeen wat je niet zomaar kunt veranderen. De mensen in Rusland horen sinds 1990 een beetje bij de westerse wereld maar Rusland heeft een paar grote en ontwikkelde steden en de rest zijn allemaal kleine dorpjes. Het zijn niet alleen de homo’s die het slecht hebben. Neem de 60-plussers daar, die leven van een AOW van 2 euro per maand! Oude mensen vriezen dood omdat ze de verwarming niet kunnen betalen. Er is gewoon heel veel achterstand in Rusland dus dat het op het gebied van homoseksualiteit ook zo is verbaasd mij eigenlijk niet zo.  Rusland is eigenlijk ook gewoon een raar land. Zo vind ik Poetin ontzettend gay en komen er veel gaydingen uit het Oostblok. Natuurlijk heb ik er geen begrip voor dat mensen op zo’n middeleeuwse manier met homo’s omgaan. Je waardeert des te meer wat er in Nederland allemaal wel kan. Hoewel we er ook in Nederland nog lang niet zijn. Misschien relativeer ik het te veel want het is natuurlijk verschrikkelijk wat daar gebeurd maar ik denk wel dat er een ontwikkeling aan zit te komen.

Quote6

Tot slot dan nog even over die polderglamour waar je het over had hè. Welke bekende Nederlander was jij het afgelopen jaar nou liever niet tegengekomen?
Ik moest Lieke van Lexmond interviewen over haar 2e keer in de Playboy. Als iemand als Lieke mij probeert uit te leggen waarom het interessant is om in de Playboy te staan komt dat bij mij niet echt over. Het was één van de meest moeizame gesprekken ooit. Eigenlijk moet ik mezelf voor dat interview nog steeds verontschuldigen, ik ging teveel in de aanval en had wel wat hartelijker mogen zijn.

Vanaf zondagavond 13 april om 21:00 uur presenteert Ymke het hilarische maar ook leerzame programma ‘Stupid Science’ op National Geographic! Be sure to watch! 

Deel op Google Plus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *