Interview met Tara McDonald

IMG_4035Powervrouw Tara McDonald is een Engelse songwriter en zangeres die wereldwijde bekendheid wist te behalen met hits zoals ‘My, My, My’ en ‘Feel the Vibe’. Inmiddels zingt McDonald de sterren van de hemel in de EuroPride 2016 anthem ‘I Need a Miracle’. Het is onmogelijk om Tara McDonald te missen tijdens de Europese versie van de Gay Pride in Amsterdam: ze spat namelijk van ieder podium af!

Lieve Tara, wat was je geweldig tijdens het openingsfeest van de EuroPride in Amsterdam! Vertel ons eens iets meer  over jouw drijfveer om op te treden tijdens de EuroPride 2016? 
De Pride is over het algemeen heel belangrijk voor mij. De meeste van mijn vrienden zijn LHBTQ en ik wil dat zij dezelfde rechten hebben zoals ik, en ook dat ze zich veilig kunnen voelen. Eén van mijn dierbare vrienden was er slecht aan toe nadat hij te maken kreeg met homofobisch geweld tijdens onze studietijd. Hij moest weken herstellen in het ziekenhuis. Je kunt begrijpen dat dit een diepgaand effect op mij had. Ik wil mijn stem dus gebruiken om op te komen voor de LHBTQ-gemeenschap. De Pride is zo’n geweldig feest! Ik zie het als een viering van het leven en van de vrijheid. Om te kunnen optreden tijdens de EuroPride is werkelijk waar een droom die uitkomt. Ik krijg de kans te doen wat ik het liefst doe én kan daarmee een onderwerp steunen dat mij zeer nauw aan het hart ligt. Er is niets beter dan dat!

Die passie spatte er ook vanaf tijdens je eerste optreden op de EuroPride: je liep met een grote regenboogvlag het podium op! Vertel eens wat voor een gevoel je toen kreeg?
Ik voelde me zo trots om met een regenboogvlag het podium op te lopen! Het was een geweldig gevoel, mede ook omdat de Pride Walk net afgelopen was en die deelnemers met vlaggen vanuit heel Europa stonden te zwaaien in het publiek. Voor mij was het vasthouden van die regenboogvlag een symbool om te communiceren met het publiek dat ik er écht voor hen was. Het gaf een gevoel van plezier en liefde. Maar zoals elk geweldig moment in het leven, zijn plezierige momenten soms net te snel voorbij!

Binnen de LHBT-gemeenschap heb je een grote schare fans. Hoe is dat zo gekomen?
Ik denk dat de mensen in ‘de gemeenschap’ begrijpen dat ik ‘echt’ ben, dat ik er echt iets om geef. Ook heb ik het gevoel dat ik veel terug kan geven, ik heb namelijk al zoveel van mijn fans gekregen! Toen ik aan mijn solocarierre begon, stond ik veelal in homoclubs in Londen. Clubs zoals ‘Heaven’ waren op muzikaal vlak een grote inspiratie voor me. Hier kreeg ik het idee om dance music te gaan maken omdat ik eigen nummers bedacht op de instrumentale versies die ik tijdens het uitgaan hoorde. Daarnaast gaf club ‘Heaven’ me een bevrijdend gevoel: het was een van de eerste keren dat ik echt het gevoel had dat ik mezelf vrijelijk kon uitdrukken. Ik kon dragen wat ik wilde en het aanwezige publiek nam echt de tijd om aandacht te besteden aan hun eigen kleding: ze waren glamoureus en (te) gek! Ik kreeg trouwens ook geweldige make-up adviezen van de drag queens!

”Ik denk dat de mensen in ‘de gemeenschap’ begrijpen dat ik ‘echt’ ben, dat ik er echt iets om geef.”

Twee jaar geleden was ik eveneens de ambassadeur voor de Pride in Parijs. Dit is een van mijn meest trotse prestaties tot nu toe: het was een leerzame ervaring omdat het me bewuster maakte van het onrecht in het rechtssysteem voor de LHBTQ-gemeenschap daar.

Het ‘Human Rights Concert’, waar jij deel van uit maakte, is inmiddels uitgezonden op televisie. Veel mensen zetten zich af tegen de manier waarop het in beeld werd gebracht: zo werden alle LHBT-gerelateerde speeches niet uitgezonden. Inmiddels is wel bekend dat er een nieuwe registratie zal worden uitgezonden. Maar hoe kijk jij hier tegenaan?
Ik heb het concert nog niet teruggekeken dus ik vind het lastig om iets op- of aan te merken op de show. Mij werd verteld dat het concert op televisie zou worden ingekort, maar ook flink wat muzikale optredens zouden worden geschrapt. Ik hoop dat elke artiest die deelnam aan het concert zijn/haar stem gebruikt om op te komen voor LHBT-rechten als ze de kans krijgen.

Ik denk juist dat er een echte kans ligt om het grote publiek dat naar de televisieregistratie kijkt iets te leren: misschien hebben zij nooit een transgender- of iemand uit de LHBT-gemeenschap ontmoet. Zij zouden kunnen zien dat we allemaal niet zoveel van elkaar verschillen. Zoiets op televisie zien maakt het persoonlijk, het normaliseert de dingen en je kunt verder kijken dan slechts het ‘label’.

Een festiviteit als EuroPride op nationale televisie is natuurlijk geweldig en een concert is een goede manier om de aandacht te trekken. Muziek opent immers het brein van mensen en brengt een positieve boodschap met zich mee. Het toont dat alle artiesten zich hiervoor willen inzetten, er zit een kracht in een eensgezind front.

IMG_4066 copyTijdens de optredens die we tot nu toe van je hebben gezien draag je altijd prachtige outfits! Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Ik voel me vaak net een travestiet. Ik ben nogal gewoontjes overdag en voor een optreden wil ik er graag helemaal voor gaan: outfits dragen die me het gevoel geven dat ik een superheld ben. Het voelt als een ware transformatie. Het is mijn droom om op te mogen treden en het is een moment waarop ik plezier wil kunnen hebben, waarbij ik kan stralen en mijn fantasieën mag uitleven. Ik vind dat het publiek een echte show verdiend… Misschien ben ik wel oldskool met die opvatting. Mijn overtuiging is dat muziek en mode hand-in-hand samengaan. Ik houd ervan om samen te werken met designers die hun geheel eigen, speciale wereld voor me creëren. Tijdens de EuroPride werk ik samen met couture merken: On Aura Tout Vu & Clarisse Hieraix maar ook Amsterdams’ eigen Bjorn van den Berg. Ik ben een erg gelukkig meisje!

Met van die prachtige outfits moet je ook wel op dat podium ‘durven’ staan… Heb je nog speciale rituelen voordat je het podium opstapt?
Ik voel me, voordat ik op moet, als een overenthousiast kind. Al die adrenaline en vlinders in mijn buik: het is soms moeilijk om te kalmeren en mijn focus te vinden. Ik voer altijd ademhalingsoefeningen uit, dat helpt me om te genieten van het moment.

Het grote publiek kent je natuurlijk van hits zoals ‘My, My, My’ maar ook ‘Delirious’. Wat kunnen we dit jaar van je verwachten op muzikaal gebied?
Dit is een erg spannend jaar voor me omdat ik mijn eerste studioalbum lanceer. Ik ben nu voornamelijk bezig met de ‘finishing touch’. Daarnaast ben ik ook druk bezig met mijn nieuwe single ‘Slow Down’ die ik zal lanceren op 9 september (mijn verjaardag). Ik heb een deal voor drie albums gesloten bij Mercury/Universal en voel me erg gezegend om eindelijk mijn eigen album te mogen uitbrengen in plaats van slechts op te treden als ‘featuring’ artiest.

Kunnen we ook nog rekenen op een echte LHBT-anthem? Zoiets als Lady Gaga’s ‘Born This Way’?
Dat zou ik graag doen! Ik heb er nog geen geschreven maar zie mezelf dat wel doen in de toekomst. Ik zou graag iets episch willen creëren met een speciale boodschap. Mijn huidige single ‘I Need a Miracle’ is gekozen als Pride Anthem 2016 en dat betekent zo ontzettend veel voor me. Het is een cover van de briljante Coco Star en Fragma. Als kind hield ik al van het origineel: ik houd van de boodschap in de lyrics waarin gesproken wordt over het alleen genoegen nemen met een ‘deeper love’.

Tijdens het ‘Human Rights Concert’ – vorige week – zong ik trouwens wel Lady Gaga’s Born This Way. Ik denk dat dit de televisie misschien niet heeft gehaald maar het voelde voor mij als een emotioneel moment: er was een speciale catwalk waarop verschillende ‘leden’ van de LHBT-gemeenschap zichzelf lieten zien. Toen ik het lied van Gaga uit mijn hoofd moest leren was ik echt onder de indruk van de songtekst, het is een geweldig geschreven nummer met een zeer krachtige boodschap!

”Ik zou graag willen samenwerken met Madonna en Cher.”

Stel je mag drie artiesten uitkiezen om mee samen te kunnen werken, wie zou je dan kiezen?
Er zijn zoveel geweldige artiesten in deze wereld! Helaas zijn veel van mijn muzikale helden al overleden, zoals Freddie Mercury… Dat is echt een held van mij en het zou zo geweldig zijn geweest om een duet samen te hebben kunnen doen.

Maar van mijn ‘levende helden’ zou ik graag willen werken met Madonna en Cher. Ik houd ervan hoe deze sterke vrouwen door blijven gaan en altijd hun eigen ding blijven doen. Ik houd ook van Sia: zij is een geweldige songwriter. Maar ook Elton John, hij is geweldig!

Wat betreft het produceren van nummers ben ik fan van Skrillex. Hij verandert echt de muziekwereld. Ik heb absoluut respect voor hem.

Tot slot Tara, als je nog een boodschap zou mogen meegeven aan de LHBT-gemeenschap, wat zou je dan willen zeggen?
Allereerst wil ik iedereen bedanken voor alle liefde en steun in de afgelopen jaren! En voor die personen die onzeker over zichzelf zijn, ik wil jullie gewoon laten weten dat je er niet alleen voor staat. Wees trots op wie je bent! Eén van de meest moeilijke aspecten aan het leven is om jezelf te omarmen en van jezelf te kunnen houden. Ik geloof er heilig in dat onze verschillen ons juist mooi maken. Wees jezelf, er zal nooit iemand zoals jij zijn en je bent perfect! Ga naar buiten en straal!

Meer van Tara McDonald zien? Dat kan! Ze staat deze week op verschillende podia in Amsterdam tijdens de EuroPride 2016:

  • 04-08: Reception EuroPride, Grand Hotel;
  • 05-08: Amstelveld Pride, Amstelveld | Open Air;
  • 06-08: Canal Parade;
  • 06-08: Amstel Party, Amstel | Open Air;
  • 06-08: Stopera Party, Stopera;
  • 07-08: Closing Party EuroPride, Rembrandtplein | Open Air.

Deel op Google Plus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *