Islamitische homo voert dappere strijd voor LHBT-rechten

Foto: Twitter @gayandmuslim

Foto: Twitter @gayandmuslim

Het afgelopen jaar is er ontzettend veel aandacht geweest voor de verschrikkelijke situatie van de LHBT’s in Rusland. Daar werden Russische Twitteraars echte helden doordat zij op durfden te blijven komen voor de rechten van de Russische LHBT’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het account van GayTeen from Russia. 

Het is echter niet alleen Rusland waar de situatie nog steeds ondraaglijk is voor LHBT’s. Ook in specifieke culturen en landen kan je coming-out voor grote problemen zorgen. Zo ontdekte Gossipgay een dappere Twitteraar voor LHBT-rechten met een Islamitische achtergrond, Nadim genaamd. Nadim is een 45-jarige homoseksueel, woonachtig in Nederland, met Islamitische achtergrond. Samen met hem ‘zoomen’ wij in op de manier waarop homoseksuelen in veel Islamitische landen vernederd worden! Ook vertelt Nadim over zijn eigen coming-out in Nederland en de moeilijkheden met homoseksualiteit als moslim zijnde.

 

Op Twitter heb je een account aangemaakt voor homo’s met een islamitische achtergrond. Kun je vertellen wat jou heeft gedreven tot dit account

Ik heb minachting ervaren, ben genegeerd en op gespuugd vanwege mijn geaardheid. Op een bepaald punt was de maat vol! Ik wilde verandering aanbrengen bij deze onwetende en haatdragende mensen die mij dit hebben aangedaan. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan; de minachting naar homoseksualiteit zit erg diep geworteld in de cultuur van de meeste moslims. Ik denk dat we pak en beet zeker nog wel 50 jaar inzet moeten tonen om verandering te kunnen bewerkstelligen.

Het westen heeft een grote rol in de acceptatie van homoseksualiteit in Islamitische culturen. Zij kunnen, bij bevriende moslim-landen, blijven hameren op gelijke rechten voor de mensheid, en natuurlijk in het bijzonder voor LHBT-rechten.

In de gegevens van je account beschrijf je dat het vorige account gesloten is vanwege homofobische moslims; kun je hier iets meer over vertellen?

Mijn eerste Twitter-account bleek vanaf dag één een groot succes; in no-time had ik meer dan 500 volgers! Helaas kreeg ik al snel dreigberichten van diverse geleerden, imams en moslim-Twitteraars. Zij vertelden mij dat ik verkeerd bezig was, dat ik haat zaaide en moslims in diskrediet bracht. Volgens hen was ik een schande voor moslims en de Islam.

Ik weigerde te reageren op hun bedreigingen. In de tussentijd hadden zij een gezamenlijke actie opgezet waardoor Twitter duizenden klachten ontving over mijn account. Voor ik het wist werd mijn account dan ook op non-actief gezet! Ik heb Twitter proberen te contacten over deze kwestie maar zij hebben mij nooit een reactie gegeven. Mijn nieuwe account (@muslimandgay) vermeld nu dan ook: ‘’gay friendly get by, homofobic goodbye!’’

Je bent zelf homoseksueel en moslim. Is het mogelijk voor jou om uit de kast te komen?

Uit de kast komen voor familie was niet zo moeilijk voor mij. Mijn familie had min of meer al langere tijd door dat ik op mannen viel. Leuk vonden ze het echter niet! Ze lieten mij dan ook subtiel weten dat ik mijn leven eervol moet leven. Ook was er de angst voor schaamte en schande door omgeving. Het heeft mij dan ook meer dan 3 jaar gekost om een gelukkig man te worden; depressies, professionele hulp en uiteindelijk dan de acceptatie van mijzelf!

Still Image: Twitter @gayandmuslim

Still Image: Twitter @gayandmuslim

Hoe komt het dat de moslimwereld zich zo negatief opstelt naar de LHBT-gemeenschap volgens jou?

In de moslimwereld heerst er een zogenoemde ‘’khosma’’, ook wel schaamte genoemd, ten opzichte van homoseksualiteit. Er wordt niet over gesproken en er wordt niet naar geluisterd. De haat naar de LHBT-gemeenschap, die bij een groot gedeelte van de moslims aanwezig is, is vaak deels gebaseerd op de Koran en deels op cultuurachtergrond en opvoeding van huis uit.

Is er in Nederland een mogelijkheid voor Islamitische homo’s om hun gevoelens te kunnen uiten?

Gelukkig is deze mogelijkheid er wel! Een klein aantal homoseksuele moslims in Nederland en West-Europa worden geaccepteerd. In de meeste gevallen is hier sprake van goed opgeleide en ruimdenkende ouders. Het uitgebreid spreken over homoseksuele gevoelens kan niet echt. Sowieso niet met de mannelijke familieleden! Vaak kunnen Islamitische homo’s subtiel hun gevoelens met bijvoorbeeld de moeder, zus of tante delen.

Ook is er een ontzettend grote groep homoseksuele moslims die de schone schijn ophouden. Deze hebben een dubbel leven; zij hebben in het geheim homoseksuele contacten of soms zelfs een vriend. Vergeet niet, deze homoseksuele mannen zullen voor de buitenwereld gewoon trouwen met een vrouw en achter gesloten deuren homoseksuele contacten houden. Iets waar zij zelf, evenals de vrouwelijke partner, op den duur zeer ongelukkig van zullen worden.

Tot slot is er een klein aantal die totaal niet worden geaccepteerd. Zij worden dan het huis uit gezet of verhuizen naar een andere stad. Hier proberen ze dan een nieuw leven op te bouwen. Het contact met de familie is dan meestal voorgoed verbroken.

Je toont op je Twitter behoorlijk heftige foto’s van mishandelingen van homoseksuelen in de Islamitische wereld. Zo is te zien hoe jongens worden opgehangen vanwege homoseksualiteit in Iran. Wat is het doel van deze publicaties op Twitter?

Woorden lees je, foto’s blijven meestal op je netvlies staan en blijven dus bij je. Vandaar de publicatie van choquerende foto’s van jongens rond de 17/18 jaar. Zij worden opgehangen of onthoofd. En waarom eigenlijk? Alleen omdat zij een andere geaardheid hebben dan de mainstream! Ik wordt hier woedend om. Ik voel me machteloos op het moment dat ik zo’n foto zie of video bekijk. Voor mij zijn dan ook alle middelen geoorloofd om de daden, welke barbaars zijn, aan de kaak te stellen.

Veel Islamitische homo’s durven hun hele leven niet uit de kast te komen. Wat zijn hier de effecten van volgens jou?

De effecten zijn zeer ondraaglijk! Zij krijgen depressies, ontwikkelen een scala aan fobieën, krijgen psychische problemen, voelen zich ongelukkig en leven in stil verdriet.

Is familie belangrijker dan (het kunnen uiten van) de eigen geaardheid binnen de Islamitische gemeenschap?

Ja, binnen islamitische gemeenschap is de eer van de familie belangrijker dan je eigen lot.  Je wordt geacht dat alles wat je overkomt of wat je bent te accepteren en in stilte door te (leren) leven. Dit is de wil van Allah!

Raad jij Islamitische LHBT’s aan toch uit de kast te komen of zeg je: ‘’Blijf maar in de kast’’?

De jongere generatie raad ik aan stapsgewijs uit de kast te komen. Rondom je 18e jaar kun je dan definitief uit de kast komen, wanneer je dan (eventueel) niet wordt geaccepteerd kun je inmiddels al wel op eigen benen staan en je eigen leven gaan leiden. Maak hoe dan ook iets moois van je leven; je hebt er tenslotte maar één!

Wat moet er volgens jou gebeuren om verandering binnen de Islamitische wereld (m.b.t. LHBT-gemeenschap) te bewerkstelligen? Kan de Nederlandse (LHBT-)bevolking hier nog een bijdrage aan leveren?

Ondersteuning van de Islamitische LHBT’s is zeer belangrijk. Dit kan door middel van de media, persoonlijk contact en mogelijk de politieke aandacht hier in Nederland voor dit onderwerp. Ik denk dat het belangrijk is dat er nauw wordt samengewerkt tussen Nederland en bevriende Islamitische landen. De politiek richt zich nog te vaak op handel tussen de samenwerkende landen. Maar vergeet niet: je vrienden moet je op hun fouten kunnen én mogen aanspreken. Dit moet in de politiek dus ook kunnen!

Tot slot, wat is jouw droom voor Islamitische homoseksuelen of lesbiennes?

Dat homoseksuelen of lesbiennes thuis kunnen zeggen: ‘’Mam en pap, ik ben homoseksueel en val op mannen’’, of ‘’Mam en pap, ik ben lesbisch en val op vrouwen’’.

Benieuwd geworden naar de Tweets van deze dappere strijder voor de liefde? Nadim is op Twitter te volgen via @MuslimandGay of klik gewoon even hier! 

 

 

 

 

 

 

Deel op Google Plus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *