Maak kennis met club NYX

nyx3Hmm, zo’n club oogt wel leeg zonder feestpubliek”. Met die gedachte lopen we, buiten openingstijd, de Amsterdamse Club NYX binnen. We worden verwelkomd door creative director Peter van Vught en zijn assistent David. Op de eerste verdieping nemen we plaats in een (nog) stille ruimte. Even kijken we om ons heen en realiseren wij ons waarom we iedereen kennis willen laten maken met deze club;  de ruimte ademt sfeer, spanning en originaliteit uit. Binnenkort zal Gossipgay verslag gaan doen van enkele feesten in de Amsterdamse homoclub. Maar eerst wilden we natuurlijk wel iets meer weten over de club en de organisatie. Vandaar ons artikel ”Maak kennis met club NYX”.

Mensen die vaker bij club NYX zijn geweest kennen Jackson, de dame aan de ingang wel. Met een kort, pittig kapsel en flink wat tattoo’s oogt zij ietwat streng. ”Sommige clubs zetten een of ander zure doorbitch aan de deur die bepaalt of je er wel- of niet in mag. Wij hebben een doorhost, Jackson! Ze oogt wat pittig maar is uiteindelijk heel lief. Jackson trekt de aandacht maar geeft ook gelijk een karakter aan de club”, aldus van Vught.

Als je de drie verdiepingen tellende Amsterdamse nachtclub eenmaal bezocht hebt is het helder: Club NYX zorgt altijd voor een geweldige avond uit! De club, gevestigd aan de Reguliersdwarsstraat, is opgezet in het voormalige club EXIT gebouw. ”Alle toko’s uit deze straat behoorden een paar jaar geleden toe aan Sjoerd Kooistra. Toen hij zelfmoord pleegde ging alles falliet en moesten velen deuren gesloten worden. De straat werd een spookstraat, er was geen zak te doen!”, aldus van Vught. ”Maar toen kleinere particuliere cafe’s, met ieder een eigen karakter, zich vestigden in de straat werd het tijd voor een club, zoals de NYX.

nyx1Er bestaan behoorlijk wat homoclubs in Amsterdam, in vele soorten en maten. Opvallend is dat de meeste zichzelf vaak onterecht ‘openminded‘ noemen. Club NYX heeft echter een serieus openminded publiek. Ook de hippe hetero’s (zowel man als vrouw) durven deze nachtclub te betreden wat voor een heerlijk divers publiek zorgt. Van Vught vertelt trots over de grote  verscheidenheid aan bezoekers: ”Ik denk dat de grote variatie verklaard kan worden door verschillende dingen. Neem bijvoorbeeld het personeel; als je alleen homo’s achter de bar zet nodigen zij alleen weer hun homovrienden uit. Ons personeel bevat homo’s, hetero’s, lesbo’s, noem het maar op! Hun vrienden komen natuurlijk ook allemaal even een kijkje nemen en ontdekken vervolgens hoe leuk het hier is!”. Van Vught vervolgt: ”Het heeft natuurlijk ook met onze programmering te maken. We zetten hier veel verschillende DJ’s neer die affiniteit hebben met de gayscene. Al onze DJ’s hebben een prima connectie met de homogemeenschap en tonen hun support”. Waar een kleine club al niet groot in kan zijn. Club NYX heeft namelijk een grote variëteit aan zowel bekende als onbekende DJ’s. ”Het is ook super om nieuw talent te mogen ontdekken. Denk aan een relatief onbekende DJ als Tom Schiphorst. Die begint te draaien in de ruimte bij de WC’s en eindigt in de grote zaal! Hij draait gewoon onwijs lekker! Ook bekendere DJ’s als Jody Bernal, Fajah Lourens, Valerio en Valentijn de Hingh draaien ontzettend goed en hebben allen affiniteit met de scene”, aldus van Vught. 

nyx4Club NYX draait niet alleen een goede mengeling van zowel house-, pop- en dancemuziek maar ontvangt ook geregeld internationale sterren!  Zo kwamen er eerder al een aantal kandidaten van de Amerikaanse reality show ‘Rupaul’s Drag Race’ maar mocht de club ook it-woman Amanda Lepore ontvangen. ”Sommige zingen een aantal liedjes en lopen de rest van de avond rond voor foto’s! De sterren zelf genieten ervan en ons publiek ook! Het leukste is dat er vaak dragqueens vanuit het hele land naar de club komen; als je om je heen kijkt heb je eigenlijk geen entertainment meer nodig, zo cool!”. Volgende week vrijdag, 28 februari, ontvangt de club Carmen Carrera (bekend van Rupaul’s Dragrace). Naar alle waarschijnlijkheid zal zij enkele burleske-geïnspireerde optredens verzorgen om zich vervolgens te mengen met het publiek. En een primeur die van Vught als eerste met Gossipgay deelt is dat de Amerikaanse dragqueen Latrice Royale op zondag 9 maart de club bezoekt! Waarschijnlijk niet helemaal toevallig valt deze dag samen met de eerste keer dat NYX op zondag geopend is. Vanaf 9 maart zal club NYX namelijk, naast de reguliere openingstijden op donderdag, vrijdag en zaterdag, ook op zondag open zijn. ”We openen op de zondagen de club van 18:00 uur tot 24:00 uur. We organiseren dan de zogeheten Tea-dance, overgevlogen vanuit Londen. Je moet meer denken aan een gezellige borrel, ook omdat veel mensen op de maandag weer moeten werken. Denk op de zondag aan een warme en huiselijke sfeer; eighties, pop, disco, en al dat soort herkenbare muziek!”, aldus de assistent van van Vught.

IMG_2198Tot slot vertelt de enthousiaste creative director aan Gossipgay, ”Onze doelstelling was vanaf het begin al dat uitgaan weer gewoon leuk moet zijn. Back to basic en laagdrempelig!”. Wij van Gossipgay zijn enthousiast: de underground uitstraling en diversiteit aan muziek maken van club NYX een must-see club!

Alle informatie voor de vetste feesten van NYX vind je waanzinnig overzichtelijk op hun website! Maar vergeet natuurlijk ook niet onze website goed in de gaten te houden. Zeer binnenkort zullen wij ons eerste verslag plaatsen van een avondje uit in de NYX!

 

 

Deel op Google Plus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *