INTERVIEW: Niki Today is Miss Travestie Holland 2016

14678008_10154679255736410_1830387288_o

Foto: Niki Today

Als relatief groentje in de Nederlandse drag scene werd travestiet Niki Today gisterenavond uitgeroepen tot ‘Miss Travestie Holland 2016’. Twaalf ‘meiden’ schitterden in de door Stichting Pink Promiss georganiseerde finale avond. Wij spraken met een dolgelukkige miss Today maar vroegen haar ook naar de nare reacties die momenteel op het internet circuleren. 

Frau, je hebt die kroon gewonnen! Hoe voelt dat?
Ik ben er heel blij mee! Ik had het echt niet verwacht. Laat ik heel eerlijk zijn: ik ben niet moeders mooiste, ik ben misschien niet de meest prachtige dragdiva die je bijvoorbeeld bij RuPaul’s Drag Race ziet langskomen en ik ben niet één van die prachtige ‘dames’ die je in de club rond ziet lopen. Ik ben gewoon een volle, gezellige drag en ik ben mezelf. Ik ben best professioneel in dat wat ik doe, daardoor had ik misschien wel verwacht hoge ogen te kunnen gooien maar winnen… Nee, dat had ik niet verwacht.

Je noemt nu zo’n beetje alles op wat je misschien niet bent of hebt. Doe je jezelf daar niet een beetje mee tekort? Er is toch een reden dat juist jij bent gekroond…
Nou, misschien ben ik niet de stereotype schoonheid zoals iedereen die kent. Maar ik ben wel op mijn eigen manier een beauty en ik kan ook echt wel fierce zijn. Ik geloof wel in mijn eigen talent: ik ben wie ik ben. Ik draag een boodschap uit: met alle nare dingen die gebeurd zijn binnen de LHBT-gemeenschap in mijn achterhoofd. Zo nam ik als Niki Today eerder deel aan de video ‘This is Me: Holland’. Daar stond ik 100% achter en dat zijn de dingen die ik ook wil laten zien van mezelf. Met deze titel heb ik het gevoel alsof ik een stem krijg om ook die kant van mezelf te kunnen laten zien. Misschien ben ik nog geen bekende drag queen in Nederland, maar ik merk wel dat mijn bekendheid steeds meer toeneemt.

Maar vertel, hoe verliep de dag gisteren?
Ik moest allereerst een voorronde doen voor lastminute aanmeldingen: daar koos ik er voor om mijn eigen live versie van ‘I Just Wanna Fucking Dance’ te zingen. Daarin kon ik een andere kant van mezelf laten zien, ik heb het nummer omgevormd naar dat ik juist niet kon dansen. Dat sloeg in waardoor ik door mocht naar de finale.

Tijdens de finale wilde ik laten zien dat ik daar als ambassadrice kon staan. Ik wilde daar voor iedereen staan. Het nummer dat ik daar zong was ‘This is My Life’ van Shirley Bassey. Daarbij werden er beelden geprojecteerd van de homogemeenschap waar ‘ie vandaan kwam tot nu. Maar ook met berichten uit het nieuws en positieve rolmodellen voor de LHBT-gemeenschap. Van Harvey Milk tot Caitlyn Jenner en Laverne Cox. Ik heb het gevoel dat ik mensen heb kunnen raken in de zaal. Ik denk dat dat mij ‘over the top’ heeft getild…

Over ‘over the top’ gesproken: je pakte wel flink uit als ik het zo hoor! 
‘Tuurlijk! Ik wist dat ik die voorronde zou doen dus dan wil je wel even uitpakken. Ik wil die stem kunnen zijn voor dat dikke jongetje uit Almelo die denkt geen travestiet te kunnen worden vanwege zijn uiterlijke kenmerken. Ik wil kunnen zeggen: ‘Schat, jij kan het ook… Kijk eens waar ik nu sta!”. Ik vind het belangrijk dat de diversiteit binnen onze gemeenschap zo groot is – en blijft. Dat de creativiteit die ieder persoon heeft wordt aangemoedigd.

Foto: Facebookpagina Niki Today

Foto: Facebookpagina Niki Today

Maak je op zo’n avond eigenlijk wel iets mee of voelt het inmiddels als een vage waas?
Het gekke is dat ik tijdens de voorronde nerveuzer was dan tijdens de finale zelf. Ik kreeg na de voorronde ook wel door dat de jury mij wel leuk vond doordat ze mij best een goed commentaar gaven. Dat maakte dat ik mij tijdens de finale zelf meer kon focussen, rustiger werd en veel meer mee kreeg. Daardoor heb ik meer kunnen zien van de andere meiden en kunnen genieten van het geheel. En om dan zelf op te mogen treden daar: ik voelde me bijna een soort van Evita of Madonna op een worldstage!

Als ik je goed begrijp was het een soort ‘orgastische beleving’, of schiet ik dan te ver door?
Hahaha! Nou… Een ander soort vorm van orgastisch dan…

Maar nu moet je als ‘Miss Travestie Holland 2016’ ook een goede boodschap gaan overbrengen natuurlijk…
Kleine stapjes. Het begon gisterenavond al toen ik een bericht van een jongen kreeg uit het zuiden van het land. Hij feliciteerde me en begon te praten met me… Toen kwam naar boven dat hij ook wel drag wilde doen maar dat zijn moeder hier tegen was. Daar kan ik zo boos om worden maar ik heb hem gezegd dat hij moet kiezen voor dat wat goed voelt voor hem. Kijk bijvoorbeeld eens in je vriendengroep: zijn daar mensen waarbij je open kunt zijn als het thuis niet lukt? Kijk eens of je in je netwerk travestieten hebt die je kunnen ondersteunen en ga eens met hen uit. Of doe iets op theatergebied en kijk of je daar eens een vrouwelijke rol zou mogen spelen… Als je dan uiteindelijk genoeg kracht en durf hebt verzameld maak je op een gegeven moment vanzelf wel die spannende stap.

Ik hoop de aankomende tijd zoveel mogelijk op de barricade te kunnen gaan staan voor de LHBT-gemeenschap.

Dat is een prachtige boodschap… Maar helaas hebben we online ook kunnen zien dat niet iedereen zo positief bleek over jouw overwinning…
Ik heb het meegekregen, ja. Maar weet je, ik quote nu graag Michelle Obama: ‘When they go low, we go high’. Dat is precies hoe ik er tegenover sta.

Dus je steekt straks een dikke joint op?
Haha, nee niet op die manier!

Maar alle gekheid op een stokje. Wat doen die negatieve berichten met jou?
Het sneue is eigenlijk dat de mensen die zelf zo reageren, zichzelf te kijk zetten. Maar het doet mij helemaal niets. Ik heb geen zin om me druk te gaan maken over negativiteit. Er is al zoveel negativiteit vanuit zoveel andere hoeken. Het is toch zonde om die negativiteit binnen onze gemeenschap op elkaar te richten. Jongens, doe niet zo moeilijk: laten we elkaar gewoon respecteren!

Maar merk je die haat en nijd ook backstage bij zo’n finale? Verscheurde jurken, verknipte pruiken…
Helemaal niet! Natuurlijk is het een competitie en wordt er wel gestrest. Met al die jurken en pruiken achter de schermen werd die ruimte zo klein. Bussen haarlakken werden aan elkaar uitgeleend en doorgegeven en we deelden de haarlijm met elkaar dus ik heb er niets naars over te zeggen. Ik vond het backstage heel erg gezellig en leuk. Het voelde alsof iedereen heel supportive was voor elkaar.

Waren er ook personen die je echt als concurrent zag?
Nou, het grappige was dat Ellen van Ellende en ik het er vooraf in de kleedkamer over hadden dat we niet zeker waren of we wel gewaardeerd zouden worden na het zien van al die pluimen en veren om ons heen. Er zaten gewoon hele strakke acts tussen die heel goed in elkaar zaten. Ook hadden sommige drags eigen dansers meegenomen. Ik had zelf besloten om dat expres niet te doen omdat ik het gevoel had dat het echt om de persoon moest gaan. Natuurlijk respecteer ik dat sommige die keuze op een andere manier maken.

Ik moet zeggen dat de echte showqueens en pageant girls voor mij als grootste concurrent voelden. En achteraf bleek mijn runner up gewoon Ellen van Ellende te zijn. Zij is ook niet per se de standaard drag queen zoals het grote publiek die kent. Erg leuk om te zien dat juist dat heel erg beloond werd. Dit keer zijn ze voor wat meer inhoud gegaan, iets wat ik erg fijn vond.

Dat kan ik begrijpen! Als mensen nu nieuwsgierig zijn naar Niki Today, waar kunnen ze je dan vinden?
Dat wordt op steeds meer plaatsen. Ik treed regelmatig op in de Lellebel en ben af en toe in de Queers te zien, met veel plezier. Daarnaast doe ik rondom kerst ook nog twee dinnershows met Luna Lunettes op 17 en 24 december in Cassablanca Variété. Ik hoop dat er nog veel meer locaties aankomen waar ik die ambassadrice mag zijn die ik wil zijn.

Deel op Google Plus

2 Reacties

  1. Boek Niki Today nu eenvoudig, dan heb ook jij een geweldige avond…….

  2. Miss diva grande

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *