Stichting AGP maakt ambassadeurs Gay Pride 2014 bekend

Hemelaar en de Gebroeders Grimm Foto: Gossipgay.nl

Hemelaar en de Gebroeders Grimm
Foto: Gossipgay.nl

Aan het begin van deze zonnige zondagmiddag werd Gossipgay hartelijk welkom geheten bij de loting van de Amsterdamse Canal Parade voor de Amsterdam Gay Pride 2014. Welke organisaties of personen mogen dit jaar een boot in de grachten leggen en meedoen aan de Canal Parade? Ook werd er van de gelegenheid gebruik gemaakt om de drie ambassadeurs voor de Gay Pride 2014 bekend te maken. Stichting AGP huurde club Sugar Factory, in hartje Amsterdam, af voor wederom een spectaculaire avond!

We moeten het ze nageven, de organisatie achter de Amsterdamse Gay Pride is én blijft voortreffelijk! Hoe kan het ook anders met drie helden aan het roer; Irene Hemelaar, Lucien Spee en Lisa Luijten. Elke aankondiging en elk (promotie)feest wordt, vergeleken met vorige edities, waanzinnig overtroffen! Chapeau, dames en heer! 

Binnen in de club hangt een enigszins gespannen sfeer; vandaag krijgen de aangemelde kandidaten namelijk te horen of zij die felbegeerde plek mogen claimen voor de Amsterdamse Canal Parade. Van maarliefst 120 aanmeldingen kunnen slechts 80 plekken vergeven worden! Het grootste gedeelte van het publiek is dan ook aanwezig om het thuisfront te kunnen vertellen of zij al dan niet een plekje hebben weten te bemachtigen. Maar laten we niet op de zaken vooruit lopen, dit was namelijk niet de enige reden dat wij, van Gossipgay, aanwezig waren.

Loting4

”Roze in blauw”
Foto: Gossipgay.nl

De klok slaat 17:00 uur (oké, laten we eerlijk zijn, het liep enigszins uit). Opnieuw: de klok slaat 17:20 en dragdiva Lady Galore betreedt het podium om de aanwezige gasten welkom te heten. Irene Hemelaar neemt al snel de microfoon over en vertelt over het belang van de Gay Pride: ”De intolerantie in onder andere Rusland heeft ook gevolgen voor ons, voor de situatie in Nederland. Daarnaast is er in ons land sowieso nog wel wat werk te verzetten! Nederland mag dan internationaal bekend staan als tolerant en vrij, toch zijn ook in onze samenleving bevolkingsgroepen te vinden die niet vrij zijn om te kiezen voor hun eigen geluk. Tolerantie om te zijn wie je wilt zijn is immers nog niet in elke religie of cultuur vanzelfsprekend. Dat heeft niet alleen invloed op de LHBT’s voorbij onze grenzen maar juist ook op de sociale acceptatie van LHBT’s in onze eigen buurten en wijken”. Hemelaar weet de spijker op zijn kop te slaan met haar speech en vervolgt: ”Roze in blauw meldde onlangs dat in 2012 in Amsterdam alleen al 620 meldingen van incidenten tegen LHBT’s werden gemeld, waarvan 176 met geweld!”. Veel mensen vragen zich elk jaar weer af waarom de Amsterdam Gay Pride eigenlijk nog gehouden wordt. Is Nederland niet al accepterend genoeg? Hemelaar licht toe: ”De Amsterdam Gay Pride is ook nodig in een voorloper stad als de onze totdat wij, waar dan ook ter wereld, veilig uit de kast kunnen komen. Luister naar de verhalen van onze broeders en zusters elders, vertel hun verhaal maar vertel ook je eigen verhaal!”.

Foto: Gossipgay.nl

Foto: Gossipgay.nl

Nadat Hemelaar haar woorden heeft geuit richt ze zich tot de ambassadeurs van de Gay Pride 2014. Vorig jaar wisten miss Windy Mills, Raffaëla Paton en Hans Verhoeven op voortreffelijke wijze deze rol te vervullen. Dit jaar is het de beurt aan zanger CB Milton, DJ Sjeazy Pearl, en dragqueen Lady Galore. Allen hebben zo hun eigen motieven om mee te doen. Lady Galore vertelt het aanwezige publiek: ”Als dragqueen krijg je aandacht. Met die positieve aandacht kun je iets doen. Wat ik merk is dat heel veel meiden dat laten liggen waardoor ik dacht er nu gewoon iets mee te gaan doen!”. DJ Sjeazy Pearl vertelt ook over haar krachtige drijfveer als ambassadrice: ”Rondom mijn 16e kwam ik uit de kast en dat was behoorlijk moeilijk voor mijn moeder. Zij kende ‘het’ niet doordat zij in een andere cultuur is opgegroeid, zij is Surinaams. Ik ging vroeg uit huis en toen begon eigenlijk mijn strijd met het homoseksueel zijn en met mezelf. Mag ik mezelf wel zijn? Waarom denkt iedereen er zo anders over? Ik ben ook maar gewoon mens. Ik voel gewoon, ik houd van mensen; hoezo moet ik dan telkens weer benadeeld worden? Ik was eigenlijk een heel erge rebel, dat had ik toen al in me, maar ik dacht dit is wie ik ben. Het is maar m’n geaardheid en het is niet alsof ik aan de alcohol of drugs zit. Vanaf toen werd de activist in mij geboren!”. Ook de homoseksuele zanger CB Milton vertelt over zijn drijfveer. Zo vertelt hij dat het thema van dit jaar (‘Listen’) perfect bij hem aansluit als zanger. Hij zal eveneens de zware taak op zich nemen om gedurende komende periode de nieuwe Gay Pride Anthem te schrijven. Wij zijn heel benieuwd of hij in de buurt kan komen van het powernummer ‘I am Proud’ van vorig jaar!

Peter van Vught (NYX) & Windy Mills Foto: gossipgay.nl

Peter van Vught (NYX) & Windy Mills
Foto: gossipgay.nl

Na de bekendmaking van de drie ambassadeurs wordt het toch echt tijd voor de officiële loting. Samen met een notaris roept Lady Galore op vrolijke wijze alle winnende nummers door de zaal. Het is wat enthousiast om alle 80 winnaars op deze website één voor één te benoemen, die lijst zullen we je voor nu even besparen. Wel melden wij met veel trots dat er dit jaar een Joodse, Marokkaanse én Amerikaanse boot mee zullen varen! Ook willen we onze felicitaties geven aan twee, voor ons, terechte winnaars: Stichting tegen Homogeweld van Matthijs Beugelink heeft dit jaar wederom een plek weten te bemachtigen op de Pride maar ook onze favoriete uitgaansgelegenheid Club NYX is dit jaar verzekerd van een boot! Hoewel het natuurlijk om een kansspel ging in de loting zijn wij uitermate gelukkig dat beide organisaties op geheel eigen en unieke wijze wederom deel mogen uitmaken van de parade, congrats!

 

Gossipgay heeft flink wat foto’s geschoten van deze enerverende avond! Benieuwd geworden? Houd onze Facebookpagina deze week goed in de gaten! 

Deel op Google Plus

3 Reacties

 1. Hello Guys
  We love you, wat een prachtig – helder en prettig lezend – verslag van de bijeenkomst in de SugarFactory
  Dank jullie wel – keep on going with the good work
  Brothers / gebroeders Grimm

  • Wat ontzettend lief! We love you too; altijd een vriendelijk en vol humor, precies waar Gossipgay van houdt! <3

 2. Heyyy,

  Perfectly written! Super mooi!

  -x- Sjeazy Pearl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *