Tips voor coming-out

k6581545Eerder plaatsten wij al een artikel waarin we enkele tips gaven voor ouders bij de coming-out van hun kind. Het is natuurlijk niet meer dan logisch dat wij, uit eigen ervaring, ook enkele tips willen delen voor de eigen coming-out. Vandaar onderstaand artikel met een lijstje tips voor de coming-out. 

Laten we ten eerste stellen dat je je nooit hoeft te schamen voor homoseksuele- of biseksuele gevoelens. Over het algemeen genomen wordt verondersteld dat 10% van de bevolking homo- of biseksueel is. Denk je eens in: dat zijn bijna 1.7 miljoen LHB’s (Lesbo’s, Homo’s en Bi’s) in Nederland! Hoe eenzaam je je soms ook kunt voelen, je staat er nooit alleen voor!

Wat kun je doen om je coming-out makkelijker te maken? Dat lees je in onderstaande tips voor coming-out:

1) Neem je beste vriend(in) in vertrouwen en vertel hem/haar je gevoelens. Je kunt dat natuurlijk heel luchtig doen, als jullie een keer samen iets leuks doen. Toch ervaren veel jonge LHB’s dat als lastig. Je deelt eigenlijk een gevoel waartegen je zelf vaak al tijden loopt te ‘vechten’. Daarom kun je het natuurlijk ook op vele anderen manieren doen, denk hierbij aan een sms, een e-mail of een geschreven brief. Wees daarin niet te stellig, dus schrijf iemand niet alleen: ”Ik ben homo”, leg ook uit wat die gevoelens met jou doen óf hebben gedaan.

2) In sommige situaties komt het ook wel eens voor dat je gewoon geen beste vriend(in) hebt die je alles durft toe te vertrouwen. Dat is helemaal geen punt in deze moderne tijd. Als je op Google op zoek gaat naar fora voor homoseksuele jongeren kom je er tientallen tegen! Zorg dat je lotgenoten contact heb, desnoods via het internet. Vraag andere jongeren hoe zij met hun gevoelens omgaan en deel vooral ook jouw gevoelens! Er is niets zo fijn als even ongegeneerd gebruik maken van een ander luisterend oor.

mc-0083) Maar misschien wel de belangrijkste personen in jouw leven, jouw ouders, weten
waarschijnlijk ook nog van niets. Mocht je lotgenoten contact hebben gehad zijn wij er zeker van dat je enkele goede ervaringen hebt gelezen of gehoord die je prima kunt gebruiken tijdens jouw coming-out. Mocht je alleen op je ouders af durven stappen is dat natuurlijk geweldig! Doe dat wel op jouw tijd en jouw moment, laat je nooit door anderen dwingen! Vind je de directe
confrontatie toch weer iets te spannend kun je natuurlijk heel creatief zijn door een leuke kaart te kopen om daar jouw gevoelens in te beschrijven… Of je maakt leuke cupcakes waarop je met glazuur twee symbolen van hetzelfde geslacht tekent. Geen paniek! Ook voor de minder creatieven onder ons zijn er genoeg mogelijkheden: denk wederom aan een brief. Wij zijn het er wel over eens dat een e-mail of sms misschien iets té onpersoonlijk is naar ouders toe. Zorg dat je je gevoel er écht in kunt leggen, en schrijf de brief dan ook zelf. Ook kun je natuurlijk eens een (LHBT-)tijdschrift laten slingeren in huis zodat je ouders al enige vermoedens krijgen. Verwacht vervolgens natuurlijk wel een moment waarop je ouders je hiermee zullen confronteren en zorg dat je daar op voorbereid bent!

4) Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk! Wat nou als je ouders zich keer op keer negatief uitlaten over homoseksualiteit? Tja, dat maakt het niet makkelijker natuurlijk, daar zijn we het denk ik wel over eens. Neem het ook niet direct te zwaar: ”Wat de boer niet kent, dat eet hij niet”. Met andere woorden, soms kennen jouw ouders helemaal geen LHB’s en hebben ze een heel verkeerd beeld (denk hierbij aan de in-string-dansende homo’s tijdens de GayPride, zo zijn we natuurlijk niet allemaal!). Geef je ouders duidelijk te kennen dat homoseksualiteit geen ziekte is maar dat het aangeboren is. Geef ze aan dat jij niet een keuze hebt moeten maken maar dat de keuze, lang geleden in de baarmoeder, al gemaakt is. Laat je ouders eens wat documentaires zien over homoseksualiteit (tip: wederom Google). Of laat jouw ouders zelf eens rondkijken op het internet. Kennis is ook in dit geval macht. Met een heldere uitleg en onderbouwde toelichting maak je van de grootste tegenstander de meest krachtige activist.

Mochten je ouders zo vel tegen homoseksualiteit zijn dat je echt niet meer weet wat je moet doen kun je natuurlijk ook eens de familie(banden) goed scannen. Met wie hebben jouw ouders én jij een goede band? Zit er bijvoorbeeld een fijne oom tussen die een goede relatie heeft met jouw vader, licht hem dan eerst eens in en kijk samen naar een vervolgplan. Misschien dat jouw oom je wel hartstikke goed zou kunnen en willen helpen natuurlijk!

5) Passeer niet je eigen gevoelens evenals de gevoelens van anderen. Als dat moment eindelijk daar is en jij in vrede bent gekomen met je eigen homoseksuele gevoelens verwacht je dat anderen dat ook direct zullen zijn. Het kan natuurlijk gewoon zo zijn dat ouders opgelucht en blij zijn dat je jouw gevoelens eindelijk hebt durven delen. Vergeet echter niet dat voor jouw omgeving (in het bijzonder voor jouw ouders) dit best even als ‘onverwachts’ gezien kan worden. Gun hen dan ook de tijd deze verandering te verwerken en accepteren en wordt niet boos als ze
niet zo blij reageren als jij eigenlijk had gehoopt. De ervaring leert dat ouders heel snel bijdraaien als ze zien hoe opgelucht hun kind na de coming-out is!

togetherDoe altijd wat jijzelf goed vindt voelen en gebruik de tips als richtlijnen. Jij bent de expert over jouw eigen omgeving (en leven) en weet dus altijd zelf wat de beste manier is om uit de kast te komen! Twijfel niet aan jezelf, je bent prachtig zoals je bent. Kies altijd voor jezelf en weet dat je er nooit alleen voor staat! Samen staan we sterk, of niet dan?!

 

Deel op Google Plus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *