BLOG: De toegevoegde waarde van de Gay Pride wordt nogal eens onderschat

De Amsterdam Gay Pride, is dat nou nog écht nodig?‘, hoor ik iemand zeggen wanneer ik met mijn iets te hete koffie-to-go gehaast een treincoupé binnenstap. Een opmerking die ik, in de afgelopen jaren, al wel tientallen keren heb gehoord. Maar laat nu nét die ene dag in het jaar – waarvan de media alleen de meest extravagante boten laat zien en oogkleppen ophoudt voor dat wat er écht toe doet – mij het gevoel geven dat ik er mag zijn en dat ik me kan profileren zoals ik zelf wil, zonder hier direct op veroordeeld te worden…

Heterofeestje

364 dagen per jaar vier ik het heterofeestje mee… 364 dagen per jaar heb ik een gevoel van schijnvrijheid: want hoe open en vrij Nederland ook mag zijn, een groot deel van de homoseksuelen durft niet eens op straat de hand van zijn vriend vast te pakken… En tóch zijn er nog steeds mensen die durven te beweren dat de Amsterdam Gay Pride overbodig is.

Veel meer dan alleen een botenparade

Vraag een gemiddelde Nederlander naar de Gay Pride en je zult negen van de tien keer een opmerking te horen krijgen gerelateerd aan de botenparade. Iets wat ik als 16-jarige jongen waarschijnlijk zelf ook zou hebben geroepen. Leuk natuurlijk, maar de Gay Pride is meer! De maatschappelijke debatten die in de week – voorafgaand aan de Canal Pride – worden georganiseerd, de mensenrechten documentaires die worden vertoond én de speeches van activisten die je hart sneller doen laten kloppen… Het is er allemaal; en toch ziet men voornamelijk de flamboyante– en schaarsgeklede homo’s die zichzelf tentoonstellen op kleurrijke boten.

Niets mis met flamboyante homo’s

En begrijp me niet verkeerd: ook die flamboyante LHBT-ers dragen op geheel eigen wijze een steentje bij aan de homocultuur. Punt is alleen dat juist zij in de media volop geëxploiteerd worden. En can you blame ‘em? Een halfnaakte man in roze string op de cover trekt waarschijnlijk vele malen meer de aandacht dan een artikel over de schrijnende situatie van LHBT-ers wereldwijd.

De strijd tegen onwetendheid

Ook in mijn omgeving verbaas ik me ieder jaar weer over de onwetendheid betreffende de activiteiten rondom de Amsterdam Gay Pride. ‘Oh, joh… Is er meer te doen tijdens de Pride dan alleen de botenparade te bekijken en een goed feestje te vieren?‘, aldus één van mijn vriendinnen. Ieder jaar weer merk ik hoe ook ik in de verdediging schiet en probeer toe te lichten dat er meer is dan het blote oog laat zien… Want laten we eerlijk zijn: educatie en informatie helpt! En dat is iets wat ik binnen mijn vriendenkring ook terugzie: elk jaar sleur ik iedereen weer mee naar de meest variërende LHBT-evenementen tijdens de Gay Pride en ook ieder jaar weer lijkt de groep mensen die graag met mij meegaat te groeien… Niet alleen omdat de Gay Pride ‘leuk’ is; nee, omdat het informatief en belangrijk is, óók in ons land.

Ontdek, leer & geniet

Mocht jij nu ook zo’n persoon zijn die zich afvraagt of de Gay Pride anno 2016 nog echt nodig is, bezoek ter zijner tijd dan eens de website waarop alle evenementen schematisch zullen worden weergegeven! Durf te leren, te ontdekken en vooral te genieten want er is zoveel meer aan de Gay Pride dan alleen die oh-zo-kenmerkende botenparade!

Dit jaar viert de Amsterdam Gay Pride een speciaal feestje: van 23 Juli tot 7 Augustus is het jaarlijks terugkerende feest omgedoopt tot de Europride waardoor Amsterdam weer eventjes centraal komt te staan in de strijd voor homorechten in Europa maar ook wereldwijd!

Deel op Google Plus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *