BLOG: Verslaafd aan likes

We zullen er niet omheen draaien: ook wij houden er van om likes te krijgen op onze sociale media-kanalen. Maar wist je eigenlijk dat het krijgen van (veel) likes op Instagram of Facebook dezelfde werking heeft als het eten van chocolade of het winnen van een geldprijs? Niet gek dus dat steeds meer personen gekluisterd aan hun telefoonscherm afwachten op die oh-zo-fijne waardering van anderen. Wij spraken met Maureen (21) en Bart (27): twee echte social media junkies die onlosmakelijk verbonden zijn aan hun telefoon. 

– De namen van de personen in dit artikel zijn aangepast in verband met privacyredenen. – 

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er een grote verscheidenheid van gebieden in de hersenen wordt geactiveerd wanneer tieners foto’s van zichzelf zien die gewaardeerd zijn met veel likes van anderen. Het gebied dat voornamelijk actief bleek te zijn is de zogenoemde ‘nucleus accumbens‘: van dit gebied wordt veronderstelt dat het een belangrijke rol speelt bij positieve belevingen zoals motivatie, passie, bevrediging, beloning en verlangen. Daarnaast komt naar voren dat tieners afhankelijk van het aantal likes op een foto beslissen of zij de foto ook zullen waarderen: bij een hoger aantal likes zijn de adolescenten namelijk sneller geneigd om de foto ook te liken.

Wanneer we bovenstaande bevindingen voorleggen aan Maureen vertelt zij: ”Wów, ik schrik hier wel van. Natuurlijk hoor ik ook op televisie wel veel van de verslaving die mensen met hun smartphone hebben maar ik zie het eigenlijk als een vrij onschuldig iets. Ik plaats graag mijn foto’s en vind het gewoon leuk als anderen daarop reageren”. Maar hoeveel likes geven Maureen dan eigenlijk nog voldoening? ”Toen social media net bestond was ik eigenlijk al heel snel blij: tien likes vond ik wel genoeg. Ik was destijds denk ik ook minder actief op mijn smartphone. Naarmate ik het intensiever ging gebruiken merkte ik dat mijn eigen grens van het aantal likes dat ik kreeg verschoof: ik neem nu écht geen genoegen met minder dan 100 likes… Soms raak ik gefrustreerd van mezelf: ik kan gewoon geen vijf minuten laten passeren zonder even op mijn schermpje te kijken”, aldus de 21-jarige social media fanaat. Als we haar vragen wat zij zou doen wanneer ze minder dan 100 likes krijgt, benoemt ze: ”Geheid dat ik dan mijn foto of berichtje verwijder.”.

Het platform Zembla (van de Vara) plaatste in november 2016 al een artikel over de toenemende verslaving aan de smartphone. Uit Nederlands onderzoek blijkt namelijk dat Nederlandse telefoongebruikers inmiddels al tussen de 10 en 20 keer per uur naar hun telefoon grijpen. Negatieve gevolgen van deze ontwikkeling hebben onder andere betrekking op de concentratie, gevoelens van onrust en pijnlijke vingers, ogen en nek. Sommige onderzoekers en schrijvers vergelijken de verslaving aan een mobiele telefoon zelfs met een drugsverslaving.

De 27-jarige Bart lijkt weinig onder de indruk van alle berichten in de media: ”Ik weet dat het negatieve gevolgen heeft en dat ik bijvoorbeeld tijdens het uiteten gaan snel afgeleid ben, maar dit is nu eenmaal 2017. Als ik in de trein zit en om me heen kijk zie ik het grootste gedeelte van de mensen naar een telefoonscherm staren. So what? Misschien stoot ik mensen nu wel tegen het verkeerde been, maar ik ben zelf homoseksueel en merk wel dat uiterlijk vertoon en het krijgen van waardering een grote rol spelen in de LHBT-gemeenschap”. Maar niet alleen de likes kunnen het hoofd van Bart he-le-maal op hol brengen: ”Ik ben sinds Snapchat en de Instagram- en Facebookstories ook fan geworden van het bekijken wie mijn foto’s heeft bekeken. Met een enkele klik kan ik in de gaten houden welke bekende- maar ook onbekende personen mijn foto hebben gezien. Wat dat met mij doet? Ik weet niet: het geeft me gewoon een goed gevoel…”. Wanneer we de 27-jarige jongeman vragen of hij de waardering die hij online krijgt misschien mist in het dagelijks leven, licht hij toe: ”Nee, dat is het niet. Ik heb in het echte leven een grote sociale kring met fijne vrienden. Misschien dat ik dat daarom juist ook wil op sociale media. Ik heb inmiddels 4.892 volgers op Instagram en het gaat nog steeds met een rap tempo omhoog!”.

En precies die toename van likes en volgers – waar Bart het over heeft – zorgen in de hersenen op hun beurt weer voor een toename van dopamine (het beloningshormoon). Niet gek dus dat je steeds weer verlangt naar die heerlijke rush die je krijgt van het ontvangen van (veel) waardering op social media. Of Bart en Maureen – na het horen van de negatieve gevolgen – anders denken over hun telefoongebruik? ”Ik denk dat het een onomkeerbaar iets is om heel eerlijk te zijn… Ik denk niet dat ik hierdoor snel zal veranderen in mijn gedrag”, aldus Bart. Maureen lijkt meer gematigd in haar opvatting: ”Ik zal er zeker meer over gaan nadenken, ja… Misschien ben ik me dus bewuster: maar het automatisme van mijn telefoon pakken zal niet snel weggaan ben ik bang.”.

Heb jij ook het idee dat je eigenlijk nét iets te vaak op je mobiele telefoon kijkt? Bezoek dan de website van Fit.nl waarop een aantal praktische tips staan om van je telefoonverslaving af te komen! 

Deel op Google Plus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *