VIDEO: Amsterdam Gay Pride openingsreceptie 2015

Opening11Elk jaar organiseert Stichting AGP de exclusieve openingsreceptie van de Amsterdam Gay Pride. Dit jaar vond het spectaculaire evenement plaats in het prachtige Andaz Hotel aan de Prinsengracht. Gezien de (zeer slechte) weersomstandigheden kostte het bloed, zweet en tranen om überhaupt aanwezig te kúnnen zijn maar het was ’t dubbel en dwars waard!

Bij binnenkomst in dit chique hotel begeleiden vrijwilligers van Stichting AGP ons door een ‘Fifty Shades of Grey’-achtige tunnel richting de zaal. Eenmaal gearriveerd worden wij nátuurlijk hartelijk verwelkomt door onze favoriete mannen: de Brothers Grimm. De stralende gouden pailletten aan hun pakken zijn práchtig en misstaan absoluut niet tijdens de openingsreceptie van deze twintigste editie van de Amsterdam Gay Pride!

Algemeen Directeur AGP – Lucien Spee

IMG_0614Presentatrice van de avond, Dolly Bellefleur, steekt vooraf aan de inleiding van de speech van Algemeen Directeur AGP Lucien Spee, op humoristische wijze de draak met de aanwezige doventolk. Bellefleur noemt dan ook de meest ingewikkelde woorden, om vervolgens gespannen toe te kijken hoe de doventolk haar woorden in gebaren om zet.

Als Spee dan uiteindelijk het podium betreedt, vertelt hij: ”We hebben nog een lange weg te gaan. Zo kan men in Riga niet openlijk voor zijn – of haar – geaardheid of genderidentiteit uitkomen. De Pride wordt in Nederland vaak gezien als een feestje met een statement maar in grote delen van de wereld is het nog steeds een gevecht voor gelijke rechten”. Hij vervolgt zijn verhaal door toelichting te geven op het thema van deze Amsterdam Gay Pride, ‘Share‘: ”Het gaat om delen. En als directeur van Stichting Amsterdam Gay Pride is het ook mijn taak een aantal zaken met jullie te delen die achter de schermen gebeuren. Toen de organisatoren, twintig jaar geleden, begonnen met het opzetten van verbeeldingskracht in daden, wist niemand dat het evenement zo’n groei zou doormaken: met als resultaat het festival vanwaar wij nu aan de vooravond staan”. Hoewel er veel media-aandacht lijkt te zijn voor de Amsterdam Gay Pride, is er ook een keerzijde aan het succes: ”Als wij volgend jaar de eenentwintigste editie vieren, zou dat zo maar eens de laatste keer kunnen zijn! Er zijn steeds meer overheidsinstanties die zich verbeelden dat de Pride – en alle feesten  – het beste buiten het centrum kunnen plaatsvinden. Tevens loopt volgend jaar onze licentie af en is het nog maar de vraag of die zal worden verlengd. Als we niet oppassen varen we volgend jaar met z’n allen een rondje door de Ringvaart en niet door de Prinsengracht”. Hij roept de politiek dan ook op om af te rekenen met de groeiende tegenwerking, waar de stichting steeds vaker mee te maken krijgt.

Love Exchange – Sipke Jan Bousema

Presentator én programmamaker Sipke Jan Bousema onthuld zijn nieuwe project: Love Exchange. Hij is van plan om, tijdens deze editie van de Amsterdam Gay Pride, vijf personen vanuit de hele wereld over te vliegen naar Amsterdam. Zij zullen in onze hoofdstad 24/7 gevolgd worden tijdens hun activiteiten. Daarnaast wordt elk individu gekoppeld aan één van de volgende bekende Nederlanders: DJ Erik Arbores, Dragqueen/entertainer Jennifer Hopelezz, zangeres Berget Lewis, ex Opzij-hoofdredacteur Margriet van der Linden én designer Bas Kosters. Bousema hoopt met dit initiatief te tonen hoe open en vrij wij zijn in Nederland. Zijn project is te volgen via sociale media én zal, in oktober, worden getoond op de NTR.

Opening6Directeur LHBTI-emancipatie – Irene Hemelaar

Hemelaar oogt prachtig in haar latex kostuum waardoor zij niet anders kan dan naar zichzelf te refereren als ‘Kinky Cinderella‘. ”Het is toch van de gekke, dat je in Nederland wel kunt trouwen als paar van het gelijke geslacht maar in de andere landen van ons Koninkrijk niet”, aldus de directrice LHBTI-emancipatie. Zij vervolgt: ”Ik wil jullie vertellen over mijn vrouwenvertegenwoordigersschap binnen de Verenigde Naties (VN), over de speech over gelijke mensenrechten – specifiek voor de groep LBTI-vrouwen – die ik in oktober bij de Algemene Vergadering mag uitspreken. Het is de eerste keer, binnen de zeventig jaar dat de VN bestaat, dat een vrouwenvertegenwoordiger dit onderwerp aankaart. Ik spreek daar ook 75 landen toe waar homoseksualiteit verboden is en waarvan acht landen op homoseksualiteit de doodstraf hebben staan. Ik hoop zo dat die speech dusdanige reacties en ideeën zal oproepen dat we deze in breed verband een plek kunnen geven bij de Europride in Amsterdam, volgend jaar”. 

Tot slot

Dat Stichting AGP na een aantal jaren wel weet hoe ze een feestje moeten bouwen, lijkt duidelijk! Heerlijke hapjes, fijne wijn (Barefoot Wine) én gezellige gasten maakten van deze avond een grandioos succes. De feestelijke avond werd afgesloten met een spetterend optreden van ‘The Voice’-finalist Emmaly Brown (tevens de zangeres van de Gay Pride Anthem 2015). Wederom gaan wij, dankzij Stichting AGP, vol enthousiasme de aankomende week tegemoet!

Meer foto’s zien van de Openingsreceptie? Dat kan! Klik vóóral hier

Deel op Google Plus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *